Teodor Botiş şi prietenii săi, mitropolitul Bartolomeu şi Nichita Stănescu FOTO

Teodor Botiş şi prietenii săi, mitropolitul Bartolomeu şi Nichita Stănescu FOTO
Zeci de intelectuali clujeni au asistat la proiecţia filmului "Teodor Botiş şi prietenii săi", prezentat chiar de pictor.

Muzeul de Artă a fost în această după masă gazda ediţiei aniversare, cu numărul 130, a manifestării "Medicină, artă, cultură", organizată de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu" şi filiala Cluj-Napoca a Academiei de Ştiinţe Medicale din România. În deschiderea evenimentului, a vorbit ÎPS Andrei, mitropolitul Clujului.

În cadrul evenimentului, pictorul clujean Teodor Botiş a fost personajul central al filmului "Teodor Botiş şi prietenii săi", la care au asistat zeci de intelectuali clujeni. Documentarul a fost realizat de Viorica Tomov, Iosif Essig şi Nicu Toader. Înaintea proiecţiei, Florin Zaharescu, director al Studioului Teritorial de Radio Cluj, a trecut în revistă numeroasele aprecieri făcute în publicaţiile de specialitate cu privire la lucrările lui Teodor Botiş. De pildă, Nichita Stănescu spunea că "esenţial este ce elimină din real (nr.lucrările lui Botiş) şi se adaugă realului".

Documentarul evocă o serie de imagini de la vernisajele lui Botiş, începând din anii 90 până în prezent. Printre personalităţile care au asistat la aceste vernisaje s-a numărat şi mitropolitul Bartolomeu, care în 1998 spunea "îi doresc lui Teodor Botiş să-şi împlinească marea operă a vieţii, care îi va supravieţui".

În programul serii a figurat şi discursul profesorului şi medicului Nicolae Hâncu, intitulat "Gânduri la Gala 130".

Comenteaza