Teatrul clujean, cel mai bun din ţară

Teatrul clujean, cel mai bun din ţară
Este prima dată după cinci ani când trei spectacole de la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca ajung în selecţia oficială a Festivalului Naţional de Teatru (FNT) care are loc în toamnă. Cum s-a ajuns aici şi ce reprezintă această selecţie ne-a spus chiar directorul teatrului clujean.

Farmecul spectacolelor "Amalia respiră adânc", "Sânziana şi Pepelea" şi In memoriam - Aureliu Manea: Spectacolul Trilogia Aureliu Manea au impresionat-o pe cea care face selecţia spectacolelor şi vor intra în festival alături de punerile în scenă ale teatrelor din marile oraşe ale ţării, ca Bucureşti, Craiova, Iaşi, Timişoara sau Sibiu.

"Sunt foarte fericit că aceste spectacole minunate vor putea fi văzute şi de publicul bucureştean, un public foarte bun format pe teatru, în cadrul unui asemenea festival, fiindcă doar cele mai bune spectacole merg la acest festival. Practic, premiul este faptul că ai fost selectat. Prezenţa noastră cu un număr de trei spectacole reflectă creşterea foarte puternică a Teatrului din Cluj în ultimii ani", a spus Mihai Măniuţiu, directorul Teatrului Naţional din Cluj-Napoca.

Teatrul din Cluj va fi prezent la FNT cu spectacolele "Amalia respiră adânc" (de Alina Nelega), în regia şi scenografia lui Tudor Lucanu, "Sânziana şi Pepelea" (de Vasile Alecsandri), regizat de Alexandru Dabija şi In memoriam - Aureliu Manea: Spectacolul Trilogia Aureliu Manea (după texte de Aureliu Manea: "Penelopa rămâne îngândurată", "Repetiţia de teatru", "Zâna de la răsărit"), în regia lui Gábor Tompa.

"Mă bucur enorm pentru toate cele trei spectacole. "Sânziana şi Pepelea" este un spectacol deosebit, care înregistrează cel mai mare succes prin ţară, iar publicul vine în număr mare la el, iar "În memoriam - Aureliu Manea" este cu totul special, un concert de cameră făcut la cel mai înalt nivel", a mai spus Măniuţiu.

Ceea ce a dus la intrarea acestor spectacole în selecţia oficială a FNT este calitatea lor, care fac teatrul clujean unul dintre cele mai bune din ţară.

"Ne putem lăuda cu cea mai mare diversitate în teatrul românesc, prin varietatea de spectacole aflate în calendarul stagiunilor", a încheiat directorul.

În selecţia oficială a FNT au intrat trei spectacole montate de Teatrul Naţional Lucian Blaga"din Cluj-Napoca, o piesă produsă de către Teatrul Maghiar de Stat Cluj şi o coproducţie a organizaţiei GroundFloor Group şi ColectivA.

 

 

Comenteaza