Tatăl jazzului din România, omagiat de Opera Maghiară Cluj

Tatăl jazzului din România, omagiat de Opera Maghiară Cluj
Considerat de critici ca fiind cel mai important muzician de jazz născut în România, pianistul și compozitorul Jancy Korossy va fi omagiat în data de 20 decembrie de Opera Maghiară Cluj-Napoca printr-o seară dedicată operei sale.

În acest sens, Ramona Horvath va susține un recital de jazz alături de muzicienii francezi Nicolas Rageau, la contrabas, şi Frédéric Sicart, la baterie. Evenimentul va avea loc de la ora 19:00 pe scena Operei Maghiare, fiind prilejuit de acordarea titlului de „Cetățean de onoare al Municipiului Cluj" către artist.

Originar din Cluj, Jancy Korossy a pus bazele jazzului în România încă din anii 50', fiind și primul muzician care a prelucrat folclorul românesc în jazz. Stabilit în SUA din finele anilor 60', Korossy a continuat să cânte alături de nume importante ale jazzului american.

Pianista Ramona Horvath a fost eleva și partenera de scenă a lui Jancy Korossy; cei doi au susţinut concerte de mare succes în toată Europa și au înregistrat CD-ul „Dor de Acasă", premiat cu titlul „Cel mai bun disc de jazz al anului" (2009).

Nicolas Rageau este unul dintre cei mai buni și cunoscuți contrabasiști din Paris, cu o activitate intensă, fiind prezent în festivaluri și concerte atât în Franța cât și în SUA, la New York, unde a activat vreme de câțiva ani. A colaborat și a acompaniat diverși artiști renumiți, precum Johnny Griffin, Benny Golson, Kenny Wheeler, Lew Tabackin, Peter Bernstein, Paolo Fresu, Alain Jean-Marie, Grant Stewart, Manu Katche, Michel Graillier, Christian Escoude, Sarah Lazarus sau Anne Ducros.

La rândul său, Frédéric Sicart, baterist și compozitor originar din Nisa, a fost prezent în cele mai importante festivaluri de jazz din Franța, precum Jazz à Vienne, Juan les Pins, Jazz à Marciac, Nancy Jazz Pulsation sau Monte-Carlo Jazz Festival.

Evenimentul este organizat de Ramona Horvath Trio din Franța, Opera Maghiară Cluj și Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură din București, cu sprijinul Ministerului Culturii, Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca, Institutului Cultural Român și Advantage. Accesul la recital se face pe bază de bilet, acestea putând fi achiziţionate de luni până duminică de la Opera Maghiară.

Comenteaza