Sute de oameni la lansarea best-seller-ului "Istoria Transilvaniei"

Sute de oameni la lansarea best-seller-ului
Una dintre cele mai vândute cărți la Cluj, realizată de Ioan-Aurel Pop și Ioan Bolovan, a beneficiat duminică, la Muzeul Etnografic, de o asistență numeroasă, sala dovedindu-se a fi neîncăpătoare pentru amatorii de istorie.

Volumul „Istoria Transilvaniei” de Ioan-Aurel Pop și Ioan Bolovan, ediția a II-a, revăzută, adăugită și ilustrată, este un proiect editorial apărut sub egida Academiei Române - Centrul de Studii Transilvane (CST), realizat de Editura Școala Ardeleană și tipărit la Imprimeria Ardealul. Evenimentul a avut loc în prezența autorilor.

Despre carte au vorbit Gheorghe Iacob, prorector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, și Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Vasile George Dâncu, directorul editurii Școala Ardeleană. La lansare au participat personalități din lumea administrativă, culturală, academică și de business a Clujului precum Emil Boc, Ștefan Gadola, Istvan Vakar, Ionel Haiduc, Marta Petreu, Aurel Codoban, Liviu Malița.

"Cea mai importantă chestiune implicată în carte pentru epoca modernă se referă la explicarea, pe baza izvoarelor, a apartenenței Transilvaniei la România. Cu alte cuvinte, cititorul este invitat să înțeleagă cum și de ce s-a ajuns la mișcarea de emancipare națională a românilor, care a condus la integrarea Transilvaniei în Regatul României.

Acesta a fost procesul istoric fundamental al epocii moderne, înfăptuit de români (adică de majoritatea absolută a populației) și finalizat prin organele lor reprezentative, alese și desemnate în mod democratic, la 1 decembrie 1918, la Alba Iulia. Justețea acestei decizii de unire cu România a fost validată de istorie, prin confirmarea sa de către instanțele internaționale de după Primul Război Mondial și apoi prin alte foruri internaționale mai recente", susțin autorii.

Ioan-Aurel Pop este istoric român, profesor universitar și membru al Academiei Române. Director al CST, a condus Institutul Cultural Român din New York (SUA) și Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția (Italia). Din 2012, este rector al Universității Babeș-Bolyai (UBB), iar din 2015, este președintele Comitetului Național al Istoricilor din România și reprezentantul României în Comitetul Internațional de Științe Istorice.

Membru în academii și organizații științifice naționale și internaționale, visiting professor al unor universităţi din SUA, Franţa şi Italia, Pop este autor a 50 de cărți, tratate, manuale și a 300 de studii și articole, publicate la edituri de prestigiu și în periodice din Europa, America și Asia.

Temele sale predilecte de cercetare fac parte din domeniul istoriei medievale și moderne timpurii: instituții ale Transilvaniei, relații între Țările Române, națiunea medievală, raporturi româno-maghiare, paleografia latină și limba latină ca limbă a izvoarelor.

Ioan Bolovan este profesor universitar, conducător de doctorat și din 2012 prorector al UBB, precum şi cercetător științific I la CST. Doctor în istorie din 1999, a obţinut premiul „Mihail Kogălniceanu” al Academiei Române în 2002. 

Specializat în istoria modernă a României şi demografie istorică, având din 2015 funcția de președinte al International Commission for Historical Demography (Geneva), a publicat mai multe cărţi de unic autor și în colaborare la edituri din România, Franța, Germania, Olanda, Rusia, Cehia, Argentina, Italia, precum și 150 de studii în reviste și volume colective din ţară şi străinătate în special despre istoria populaţiei Transilvaniei, graniţa militară austriacă, revoluţia de la 1848-1849, Primul Război Mondial și istoria instituţiilor culturale.

Comenteaza