Susținere din Chișinău și Budapesta pentru Cluj Capitală Culturală

Susținere din Chișinău și Budapesta pentru Cluj Capitală Culturală
Clujul vrea cu tot dinadinsul să câștige titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021, asociația care se ocupă de candidatură îngrijindu-se să "repare" minusurile semnalate de juriul de experți a Comisiei Europene în raportul privind programul de concurs al orașului.

Una dintre recomandările juriului se referea la încheierea mai multor parteneriate internaţionale. Zis și făcut. Săptămâna trecută, reprezentanți ai Asociației Cluj-Napoca 2021 CCE au stabilit noi contacte și colaborări în Chișinău (Republica Moldova) și Budapesta (Ungaria).

"În perioada 18-20 aprilie 2016, Florin Moroșanu, președintele asociației clujene, a prezentat proiectele artistice sectorului cultural independent și structurilor de tineret din Chișinău: Centrul de Arte Coliseum, Asociatia Oberliht, Centrul Național de Educație prin Artă, OVH Studio, Tipografia 5, Consiliul Național de Tineret din Moldova, Artistudio. Întâlnirile au fost inițiate de către Grupului de Inițiativă Basarabeană din Cluj. De asemenea, vineri, 22 aprilie 2016, la sediul asociației noastre ne-am întâlnit cu reprezentanții Centrului Cultural din Piața Marczibányi din Budapesta, Istvan Dolhani (director general) și Attila Beliczai (director marketing). La întâlnire au mai participat pe lângă membrii echipei executive, Anna Horvath, Hegedus Csilla, Dezso Sezenkovits și Bodor Laszlo. Întâlnirea a fost posibilă cu ajutorul Asociației Dinamika din Cluj-Napoca", se arată într-un comunicat remis presei. 

Conform raportului întocmit de juriul de experți, echipei clujene i se mai recomandă simplificarea mecanismului de evaluare şi monitorizare a programului, dezvoltarea relaţiei cu mediul de afaceri şi identificarea unor obiective clare în această direcţiei, dezvoltarea proiectului Cluj Media City, a strategiei de comunicare dincolo de componenta digitală. Nu în ultimul rând, juriul s-a arătat îngrijorat în privinţa moştenirii proiectului Cluj Capitală Culturală Europeană după implementarea acestuia. Dacă va fi cazul.

La capitolul aprecieri, reprezentanții Comisiei Europene au notat susţinerea politică şi administrativă puternică și implicarea civică constantă pe durata elaborării candidaturii. De asemenea, se încurajează dezvoltarea proiectului Academia Deschisă a Schimbării, iar conceptul "East of West" este considerat puternic şi reprezentativ pentru oraş. Alte plusuri au fost asumarea situaţiei comunităţii rome din Cluj-Napoca şi promovarea multilingvismului (5 limbi) în cadrul programului cultural. Programul general de dezvoltare a audienţei a fost unul bine construit, precum şi proiectele referitoare la dezvoltarea participării publice.

Amintim că orașul Cluj-Napoca concurează pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021 cu Baia Mare, București și Timișoara. Câștigătorul va fi anunțat în toamna acestui an.

Mai multe informații despre echipa care se ocupă de candidatura Clujului, bugete și programul propus AICI.

Comenteaza