Supraviețuitor al Holocaustului cu rădăcini clujene. A vizitat mormântul mamei sale după 85 de ani

Supraviețuitor al Holocaustului cu rădăcini clujene. A vizitat mormântul mamei sale după 85 de ani

Viceprimarul Dan Tarcea a primit vizita unui supraviețuitor al Holocaustului cu rădăcini clujene.

''Am avut plăcerea de a-l primi azi pe domnul Rafael Teitelbaum, de origine română, supraviețuitor al Holocaustului. Născut la data de 29 iunie 1927, cu numele de Rudolf Teitelbaum, a avut-o ca mamă pe Hermina Teitelbaum (născută Rubinstein), prima violonistă a orchestrei Teatrului Național Lucian Blaga din Cluj-Napoca.
Dragostea lui Rafael pentru muzică și operă îl leagă de mama lui până astăzi. Hermina a murit la o vârstă fragedă în 1937 din cauze naturale. După ce tatăl său a fost diagnosticat cu tuberculoză, a ajuns la un orfelinat pentru copii evrei. În iunie 1944 a fost deportat la Auschwitz, iar de acolo transferat în lagărul de concentrare Buchenwald. A fost eliberat din captivitate în 11 aprilie 1945 de trupele generalului Eisenhower. A ales să meargă la mandatul britanic al Palestinei, unde a rămas până în 1955, când s-a mutat în Brazilia și și-a constituit familia. Cea mai mare avere a lui este familia sa: 1 fiu, 2 fiice, 7 nepoți și 10 strănepoți. În 2019, nepotul său a găsit mormântul mamei sale în Cimitirul Evreiesc din Cluj Napoca și a construit acolo o piatră funerară.
După 85 de ani de la moartea mamei sale, Rafael a putut în sfârșit să-i viziteze mormântul'', a declarat viceprimarul Dan Tarcea.

Comenteaza