„Soţul meu musulman”, documentarul filmat la Cluj, are premiera la TIFF

„Soţul meu musulman”, documentarul filmat la Cluj, are premiera la TIFF

„Soţul meu musulman” („My Muslim Husband”) va avea premiera mondială vineri, 16 iunie, la Transilvania International Film Festival (TIFF), în Cluj-Napoca.

Daniel, un bărbat care s-a convertit la Islam, se căsătoreşte cu Liz, o tânără care locuieşte în acelaşi oraş cu el, în Cluj-Napoca. În drumul lor către fericire şi linişte sufletească, cei doi trebuie să îşi găsească din nou credinţa în sine şi în celălalt, în ciuda tuturor prejudecăţilor pe care le întâmpină. 

„Suntem mereu în căutarea poveştilor locale, pe care să le spunem mai departe unui public larg, iar Soţul meu musulman este un exemplu perfect. Liz şi Daniel îşi documentează viaţa în timp ce au diverse piedici, pornind de la familie şi până la prejudecăţi, religie şi diferenţe culturale. Documentarul aduce o imagine intimă a relaţiei lor şi a modului în care încearcă să depăşească aceşti factori externi, în lupta pentru iubirea lor. Suntem încântaţi că putem vorbi despre poveşti locale, cu relevanţă locală şi de-abia aşteptăm să lansăm documentarul Soţul meu musulman în această toamnă, pe HBO Max”, spune Hanka Kastelicova, VP and Executive Producer Documentaries la Warner Bros. Discovery.

Daniel, un tânăr care s-a convertit la Islam atunci când avea 20 de ani, se căsătoreşte cu Liz, o femeie independentă şi cu o personalitate puternică.

Aşteptările lor sunt mari. Daniel se aşteaptă ca Liz să-i accepte religia, iar Liz are încredere că el o va proteja şi o va sprijini şi va fi în orice situaţie alături de ea. Curând după nuntă, aceste certitudini pe care le au se lovesc de prejudecăţile proprii şi externe. Blocaţi într-o lume confuză, Daniel şi Liz trebuie să lupte unul pentru celălalt, pentru relaţia lor, chiar dacă asta înseamnă să lase deoparte unele lucruri pe care le făceau înainte sau chiar anumiţi oameni din vieţile lor.

 „Filmul este construit din fragmente video filmate pe parcursul primilor şase ani ai relaţiei noastre şi documentează provocările pe care le-am întâmpinat. Pentru noi, a fost o călătorie către maturitate, o punte între două lumi care nu ştiu prea multe una despre cealaltă. Este un mod prin care am încercat să explic anumite decizii pe care le-am luat. Dacă aş avea un mesaj pentru cei care vor urmări documentarul, ar fi să încerce întotdeauna să îi înţeleagă pe cei din jurul lor şi să le ofere sprijin atunci când au nevoie”, spune Daniel Bărnuţi.

„Fiecare poveste de dragoste are momente minunate şi momente grele. Din momentul în care ne-am cunoscut şi până astăzi, iubirea noastră a trecut prin multe provocări. A trebuit să învăţăm cum să ne obişnuim cu diferenţele dintre noi, cu personalităţile noastre, credinţele, cum să devenim cu adevărat parteneri şi să ne sprijinim reciproc indiferent de problemele cu care ne confruntăm. A fost un drum lung, în care am documentat unele dintre cele mai intime momente, de la discuţii serioase la momente în care ţipam unul la celălalt. Sper că povestea noastră va putea să dărâme anumite bariere şi mituri”, spune Liz Bărnuţi.

„Soţul meu musulman” a fost produs in 2023 de Two Doc, HBO Max şi Avanpost, iar Daniel şi Liz Bărnuţi sunt co-producători. A fost filmat în România, Arabia Saudită, Iordania şi Qatar.

Comenteaza