"Son of Saul", cu clujeanul Levente Molnár, printre cele mai aşteptate filme ale sezonului Oscar 2016

"Son of Saul", de László Nemes, cu actorul clujean Levente Molnár în distribuţie, se numără printre cele mai aşteptate 30 de filme din sezonul Oscar 2016, potrivit unui top realizat de publicaţia Variety, din care mai fac parte lungmetraje regizate de J. J. Abrams, Quentin Tarantino şi Angelina Jolie.

Propunerea Ungariei pentru o nominalizare la categoria cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza la premiile Academiei Americane de Film, "Saul Fia/ Son of Saul", debutul în lungmetraj al regizorului maghiar László Nemes, distins cu marele premiu al juriului la gala de anul acesta a Festivalului de la Cannes, spune povestea a două zile din viaţa lui Saul Auslander (Géza Röhrig), un prizonier evreu din Ungaria forţat să lucreze pentru nazişti în camerele de gazare de la Auschwitz.

Levente Molnár, angajat al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, are un rol cheie în această peliculă: îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagărul de concentrare.

Actorul în vârstă de 39 de ani a studiat actoria la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, iar, din anul 2002, este actor la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. A colaborat, printre alţii, cu Silviu Purcărete, Gábor Tompa, Michal Docekal, Dragos Galgoţiu, László Bocsárdi, Mihai Mănuţiu, Olga Barabás, György Selmeczi, David Zinder şi Mona Marian, potrivit informaţiilor de pe site-ul său.

Pe de altă parte, filmele marca Disney - animaţia "The Good Dinosaur", de Peter Sohn, şi lungmetrajul SF "Star Wars - The Force Awakens", de J.J. Abrams, cu Harrison Ford în rolul principal - sunt şi ele incluse în clasamentul Variety al celor mai aşteptate 30 de pelicule ale sezonului Oscar 2016, alături de "In The Heart of The Sea", de Ron Howard, "By the Sea", al treilea lungmetraj regizat de Angelina Jolie, în care aceasta joacă împreună cu Brad Pitt, şi "Steve Jobs", o peliculă biografică regizat de Danny Boyle.

Câştigător a două premii Oscar la categoria cel mai bun scenariu, pentru "Pulp Fiction" (1994) şi "Django Unchained" (2012), Quentin Tarantino revine în atenţia cinefililor cu "The Hateful Eight", al nouălea lungmetraj al său, care va fi lansat în ziua de Crăciun. Rolurile principale sunt interpretate de actorii Samuel L. Jackson şi Kurt Russell. Şi pelicula lui Tarantino a fost inclusă în clasamentul Variety al celor mai aşteptate 30 de filme ale sezonului Oscar 2016.

Alte filme incluse în clasament sunt "I Saw The Light", de Marc Abraham, "Spotlight", de Tom McCarthy, "Carol", de Todd Haynes, "Black Mass", de Scott Cooper, şi "The Revenant", de Alejandro González Iñárritu.

Comenteaza