Solist clujean, în producţii ale Operei Naţionale Israeliane din Tel Aviv

Solist clujean, în producţii ale Operei Naţionale Israeliane din Tel Aviv
Mai mulţi artişti români vor fi distribuiţi în producţii internaţionale ale Operei Naţionale Israeliane din Tel Aviv, în urma unui parteneriat încheiat cu Institutul Cultural Român (ICR) din Tel Aviv, asocierea oferind promovare şi vizibilitate pentru arta lirică românească, informează instituţia.

Astfel, cu ocazia împlinirii a 10 ani de la înfiinţarea ICR Tel Aviv, va fi organizată o serie de proiecte de mare impact, care să sublinieze prezenţa culturii române în Israel şi contribuţia ICR la promovarea dialogului cultural.

Pentru stagiunea 2013-2014, Opera Naţională Israeliană din Tel Aviv a încheiat un parteneriat care va oferi promovare şi vizibilitate de excepţie pentru arta lirică românească. Datorită talentului, profesionalismului şi seriozităţii artiştilor români, dar şi sprijinului oferit acestora de ICR Tel Aviv, Opera Naţională Israeliană consideră importantă distribuirea artiştilor români în producţiile sale internaţionale.

În luna ianuarie, vor avea loc reprezentaţii ale operei "Bal Mascat", de Giuseppe Verdi, sub bagheta lui Daniele Callegari, la Opera Naţională Israeliană din Tel Aviv. Baritonul Ionuţ Pascu şi tenorul Cristian Mogoşan deţin roluri principale în acest spectacol.

În cadrul acestei colaborări vor avea loc numeroase spectacole la Opera din Tel Aviv, la Festivalul de Operă de la Akko (19 - 21 iunie) şi Festivalul de Operă de la Massada (12 - 17 iunie), cu distribuţie internaţională, din care vor face parte şi artişti români. Dintre aceste spectacole fac parte "Povestirile lui Hoffman", de Jacques Offenbach, "Boema", de Giaccomo Puccini, şi "Traviata", de Giuseppe Verdi.

Festivalul de Operă de la Massada, cel mai important eveniment de operă din Israel, organizat anual, reuneşte mari nume de pe scena lirică internaţională şi circa 10.000 de spectatori.

Festivalul de muzică clasică de la Akko va fi organizat în acest an sub titlul "A weekend of Mozart delights at Akko", ca un eveniment de anvergură internaţională.

Baritonul Ionuţ Pascu este prim solist al Operei Naţionale din Bucureşti. Şi-a început cariera artistică la Opera din Constanţa interpretând roluri în "Don Giovanni", de Wolfgang Amadeus Mozart şi "La bohème" (Marcello), de Giacomo Puccini. De asemenea, a fost distribuit în diverse roluri în "Il Trovatore" (Count di Luna), "Le nozze di Figaro" (Figaro), "Madame Butterfly" (Sharpless), "Cavalleria Rusticana" (Alfio) şi "Carmen" (Escamillo), precum şi în "Die Fledermaus" (Dr. Falke, Eisenstein), "Die Zauberflöte" (Papageno) şi "Das Land des Lächelns" (Gustl). A realizat numeroase turnee în Olanda, Germania, Coreea, Italia, Macedonia, Ungaria şi Albania. Din octombrie 2005, acesta îşi desfăşoară activitatea la Opera din Bucureşti. Pe lângă cariera sa de artist liric, a absolvit cu succes studiile la Conservatorul "G. Verdi" din Milano, specializarea artă şi tehnică dirijorală. Ionuţ Pascu a colaborat, printre altele, cu Opera din Sydney şi cu Scala din Milano. Ionuţ Pascu a colaborat cu Opera Naţională Israeliană pentru producţiile internaţionale "La bohème", "Lucia di Lammermoor", "Pagliacci", "Cavalleria rusticana".

Tenorul Cristian Mogoşan este solist la Opera din Bucureşti şi la Opera din Cluj. Repertoriul său include Rodolfo în "La bohème", Pinkerton în "Madama Butterfly", Pang şi Pong în "Turandot" (Puccini), Don Ottavio în "Don Giovanni" (Mozart), rolul principal în "Candide" (Bernstein), Lensky în "Yevgeny Onegin" (Tchaikovsky), Ismaele în "Nabucco", Cassio în "Otello" (Verdi), Tom Rakewell în "The Rake's Progress" (Stravinsky), Erik în "Der fliegende Holländer" (Wagner), rolul principal în "Orphée aux Enfers" (Offenbach), Canio în "Pagliacci" (Leoncavallo). Rolul lui Alfredo în "La Traviata" reprezintă debutul colaborării cu Opera Naţională Israeliană din Tel Aviv.

Soprana Aurelia Florian colaborează cu Operele din Bucureşti, Pescara, Parma, Paris, Palermo. Repertoriul său include rolul principal în "Parisina", Gemma di Vergy, Anna Bolena, Maria Stuarda şi Elisabetta în "Roberto Devereux", Norina în "Don Pasquale" (Donizetti), Giorgetta în "Il tabarro", rolul principal în "Suor Angelica" (Puccini), Violetta în "La traviata", Linda în "La battaglia di Legnano", Lucrezia în "I due Foscari", Giselda în "I Lombardi" (Verdi), Elettra în "Idomeneo", Pamina în "Die Zauberflote", Donna Anna şi Donna Elvira în "Don Giovanni" (Mozart). Rolul Violettei în "La Traviata" reprezintă debutul colaborării cu Opera Naţională Israeliană din Tel Aviv.

Etichete
Comenteaza