Scriitorul Dan Sociu refuză premiul "Cartea de Poezie a anului 2013", finanţat de ICR

Scriitorul Dan Sociu refuză premiul
Scriitorul Dan Sociu, desemnat câştigător al premiului "Cartea de Poezie a anului 2013", pentru volumul "Vino cu mine ştiu exact unde mergem", a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că va refuza distincţia, întrucât aceasta este finanţată de Institutul Cultural Român (ICR).

Premiul "Cartea de Poezie a anului 2013", în valoare de 3.000 lei, va fi oferit de Institutul Cultural Român (ICR), reprezentat de Nagy Zoltan Mihaly, vicepreşedintele ICR.

În contextul în care doar partea financiară este oferită de Institutul Cultural Român, juriul evenimentului fiind cel care a decis câştigătorul, poetul Dan Sociu a precizat că: "Nu e oferit de ei (ICR, n.r.), dar premiul îl iau din mâna vicepreşedintelui ICR, aşadar este cam aceeaşi chestiune".

"Ar fi ruşine să am o relaţie prietenească cu reprezentanţii noştri politici de acum", a mai spus aceasta.

De asemenea, acesta a declarat că nu i-a anunţat în mod oficial pe reprezentanţii galei în legătură cu refuzul său, precizând că, la rândul lui, nu a primit informaţii privind acordarea acestui premiu.

Totodată, Dan Mircea Cipariu, moderatorul şi iniţiatorul Galei Tinerilor Scriitori - Cartea de Poezie a anului 2013, a afirmat că nu a fost anunţat oficial de Dan Sociu că acesta nu acceptă premiul.

"Dacă avem o discuţie pe teme literare atunci pot să înţeleg că cineva acceptă sau nu acceptă un premiu literar, dacă avem o discuţie politică, nu mă interesează", a precizat acesta.

Pe de altă parte, Dan Mircea Cipariu a afirmat că se va consulta cu juriul privind acordarea distincţiei. "Juriul este suveran aici, nu eu, şi nici o altă instituţie. E o confuzie aici, nu ICR, şi nu altă instituţie acordă acest premiu, ci un juriu de profesionişti", a explicat acesta.

"Noi am propus şi am cerut o finanţare - este vorba de Asociaţia Euro Culturart - din partea ICR, iar Institutul, ca şi anul trecut, pentru că nu e prima dată când se întâmplă acest fapt, a finanţat acest premiu", a mai precizat acesta.

De asemenea, Dan Mircea Cipariu a afirmat că: "Guvernul României sau Institutul Cultural Român sau orice autoritate din România administrează banii cetăţenilor, nu sunt nici banii ICR-ului, nici ai Guvernului. (...) Sunt banii cetăţenilor".

Juriul a fost format din critici literari care au câştigat premiul Tânărul critic literar în cadrul galei, la ediţiile 2011, 2012, 2013 - Alex Goldiş, Bianca Burţa-Cernat şi Mihai Iovănel.

Organizatorii celei de-a patra ediţii a Galei Tinerilor Scriitori - Cartea de Poezie a anului 2013 sunt Asociaţia Euro Culturart şi Muzeul Naţional al Literaturii Române, cu susţinerea financiară a Ministerului Culturii şi a Institutului Cultural Român.

Gala Tinerilor Scriitori este un eveniment care marchează sărbătorirea celei de-a patra ediţii a Zilei Culturii Naţionale, conform unei legi promulgate pe 6 decembrie 2010 de preşedintele României, şi este un eveniment-concurs dedicat tinerilor creatori de literatură română, cu vârste între 18 şi 35 de ani, din spaţiul geografic şi cultural românesc.

Cea de-a IV-a ediţie a Galei Tinerilor Scriitori - Cartea de poezie a anului 2013 va avea loc miercuri, de la ora 18.00, în Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR) din Bucureşti.

Etichete
Comenteaza