Scriitorul clujean Victor Cubleșan, în concurs la Neptun

Scriitorul clujean Victor Cubleșan, în concurs la Neptun
La Casa de Creație a Scriitorilor de la Neptun a avut loc prima ediție a proiectului organizat de Uniunea Scriitorilor din România (USR) dedicat tinerilor autori din toate genurile literare care nu sunt încă membri ai săi.

Conceptul proiectului, finanțat din fonduri proprii ale USR, a prevăzut o etapă de selecție a participanților, care s-a desfășurat la nivelul celor 20 de filiale ale Uniunii, urmată de concursul propriu-zis, în cadrul căruia scriitorii în formare au citit din creațiile proprii în fața unui juriu de poeți și critici consacrați. Tinerii au participat la conferințe susținute de critici literari de prestigiu și la recitaluri ale unora dintre cei mai buni poeți de azi.

Prima zi a început, la orele după-amiezii, cu lecturi ale unui grup de șapte tineri autori, nominalizați de Nicolae Manolescu, președintele USR și al juriului, din totalul de 16 participanți la competiție, după un algoritm pe care câțiva concurenți s-au străduit să-l descifreze.

În cuvântul de deschidere, ca și pe parcursul celor două zile ale proiectului, Nicolae Manolescu i-a încurajat pe tineri să citească înainte de a scrie, prezentându-le, totodată, pe scurt, activitatea Uniunii Scriitorilor, una din cele mai puternice și reprezentative instituții de acest fel din Europa.

La prima rundă de lecturi au participat Marcel Vișa (propus de Filiala Alba-Hunedoara) cu poeme, Alina Mazilu (Filiala Timișoara) cu poezie, Victor Cubleșan (Filiala Cluj) cu o cronică literară, Florina Lircă Moldovan (Filiala Târgu-Mureș) cu un fragment de eseu despre opera lui Cornel Regman, Cătălin Stanciu (Filiala Brașov) cu poezie, Andrei Zbîrnea cu poezie (Filiala București) critică, eseistică și istorie literară și Diana Andreea Ilie (Filiala București) cu un fragment de roman.

Seara a continuat cu o conferință susținută de criticul Răzvan Voncu, dedicată temelor poeziei lui Nichita Stănescu, punctată de versuri reprezentative ale poetului. Apoi, Adrian Popescu și Nicolae Prelipceanu au citit din poemele lor, cel dintâi prefațându-și lectura cu un mic exercițiu comparatist.

A doua zi s-a scurs după același tipic, cu lecturi ale concurenților, conferința susținută de criticul Mircea Mihăieș, înainte de prânz, urmate, după-amiază, de recitalurile lui Ioan Es. Pop și Gabriel Chifu, apoi de jurizare și de festivitatea de premiere. 

Au citit din creațiile lor poetice Daniel Sascău (propus de Filiala Bacău), Savu Popa (Filiala Sibiu), Alexandru Mărchidan (Filiala Pitești), Anastasia Palii (Filiala Chișinău), Gabriel Alexandru Gociu (Filiala Dobrogea), Bogdan Cărăușu (Filiala Iași), Flavia Adam (Filiala București - poezie) și Vlad Moldovan (Filiala Arad), iar Gabriel Nedelea (Filiala Craiova) a citit un fragment de studiu despre Urmuz.

Mircea Mihăieș a captivat, preț de o oră, audiența cu o conferință despre succes și scandal în literatură, ilustrată cu cazul romanului "Ulysses", al lui Joyce. Au urmat două recitaluri de excepție, ale poeților Ioan Es. Pop și Gabriel Chifu, acesta din urmă alegând o formulă riscantă, a unor poeme citite în premieră, care a avut, însă, succesul meritat.

Juriul format din Nicolae Manolescu, Gabriel Chifu, Daniel Cristea-Enache, Mircea Mihăieș, Ioan Es. Pop, Adrian Popescu, Nicolae Prelipceanu, Simona Vasilache și Răzvan Voncu a stabilit, după deliberări, acordarea a trei premii ex-aequo în bani, care au mers la Alina Mazilu, Savu Popa și Marcel Vișa și a unui premiu constând din recomandarea unui volum spre publicare la o editură de prestigiu, care i-a revenit lui Daniel Sascău.

Comenteaza