Șase spectacole ale Teatrului Național din Cluj, în turneu în ţară şi în străinătate

Șase spectacole ale Teatrului Național din Cluj, în turneu în ţară şi în străinătate
După succesul reprezentațiilor de la București ale spectacolelor "Clasa noastră" şi "Linoleum", care au fost invitate la Festivalul Național de Teatru, turneele Naţionalului clujean vor continua și în noiembrie.

Şase spectacole - "Clasa noastră", "Moarte şi reîncarnare într-un cowboy", "Insula", "Romeo şi Julieta", "Tzara arde şi Dada se piaptănă" şi "Selfie" - pornesc în această lună în turnee în țară (în Ploiești, Piatra-Neamț, Arad, București) și în străinătate (Roma).

"Claasa noastră" de Tadeusz Słobodzianek, în regia lui Bocsárdi László, montare câștigătoare a Premiului pentru Cel Mai Bun Spectacol al Anului la Galele Uniter 2016, s-a jucat în data de 5 noiembrie, ora 18:00, la Teatrul „Toma Caragiu" Ploiești, în cadrul Festivalului de Teatru „Toma Caragiu".

Festivalul Pledez pentru Tine(ri) organizat de Teatrul Tineretului Piatra-Neamț, va găzdui două montări ale Teatrului Național Cluj-Napoca. Astfel, spectacolul "Moarte şi reîncarnare într-un cowboy" de Rodrigo García, scenariu și regia Andrei Măjeri, se va juca pe 10 noiembrie, de la ora 17:00, în cadrul secțiunii de concurs.

Acesta a fost selectat alături de încă alte 17 spectacole de către criticul de teatru Maria Zărnescu. Spectacolul-concert "Insula" realizat de Ada Milea pe baza piesei lui Gellu Naum, va avea o reprezentație în cadrul aceluiași festival pe data de 11 noiembrie, ora 17:00, ca spectacol invitat.

Spectacolul "Romeo şi Julieta", de W. Shakespeare, regia Tudor Lucanu, a fost selectat să participe la Festivalul Internațional de Teatru Clasic, organizat de Teatrul Clasic Ioan Slavici din Arad. Reprezentația va avea loc în 16 noiembrie. Festivalul se află la cea de-a XXII-a ediție, se desfășoară în perioada 12-20 noiembrie, iar selecționer este criticul de teatru Maria Zărnescu.

Spectacolul "Tzara arde şi Dada se piaptănă" (Fantoma de la Elsinore), de Ion Pop, Ștefana și Ioan Pop-Curșeu, regia Ștefana Pop-Curșeu, va avea în această lună o reprezentație la Teatro Palladium din Roma, în data de 22 noiembrie 2016. Turneul la Roma are loc la invitația Institutului Cultural Român, organizator al proiectului „100 de ani de la naşterea Curentului Avangardist Dada", propus de Accademia di Romania, în perioada 19-23 noiembrie.

În 21 noiembrie, la Universitatea Roma Tre, va avea loc o masă rotundă-colocviu, având ca temă „100 de ani de la naşterea Curentului Avangardist Dada", în cadrul căreia, alături de Ion Pop, Francesca Cantu, Francesco Guida și Mira Mocan, Ioan Pop-Curșeu va susține conferința „Moșteniri dadaiste în opera lui Benjamin Fondane", iar Ștefana Pop-Curșeu, director artistic al Teatrului Național Cluj-Napoca, va vorbi despre moșteniri teatrale, „De la teatrul dadaist la teatrul neoavangardist: Tzara, Adamov, Ionesco, Beckett".

"Selfie", scenariu și regia Andreea Iacob, a fost, la rândul lui, selectat și invitat să participe la Festivalul Multiart pentru deținuți „Dana Cenușă", găzduit de Teatrul Nottara din București. Reprezentația va avea loc în 23 noiembrie, ora 18:30, pe scena mare a Teatrului Nottara.

Spectacolul este realizat cu o distribuție formată exclusiv din persoane private de libertate, iar Teatrul Național Cluj-Napoca este primul teatru din România care a inclus un asemenea spectacol în repertoriul său.

Festivalul Multiart este la cea de-a opta ediție și a fost creat special pentru a reuni spectacole de teatru realizate cu persoane private de libertate, în penitenciare din țară. Festivalul este parte integrantă a Festivalului Internațional de Teatru FEST(IN) pe Bulevard, secțiunea „Multi Art EXIT", și se va desfășura în zilele de 23 și 24 noiembrie.

Comenteaza