Sărbătoare la Opera Națională Română din Cluj-Napoca: 95 de ani de la înfiinţare

Sărbătoare la Opera Națională Română din Cluj-Napoca: 95 de ani de la înfiinţare
Opera Națională Română din Cluj-Napoca marchează împlinirea a 95 de ani de la înfiinţarea sa, prin aceasta fiind cel dintâi teatru liric al țării. Momentul a fost serbat cu fast, iar ”Aida” de Giuseppe Verdi, creaţia propusă pentru spectacolul aniversar, este tocmai titlul care inaugura clădirea operei clujene în mai 1920.

Cu o însemnătate istorică pentru opera clujeană, "Aida" a revenit pe scena Operei, exact ca în urmă cu 95 de ani.

"Pentru noi este o mare bucurie şi onoare totodata să organizăm această sărbătoare la 95 de ani de la înfiinţarea primei opere din ţară, Opera Naţională Română din Cluj. Inaugurarea, acum 95 de ani a fost cu opera Aida, spectacol cu care sărbătorim şi noi. Montarea pe care o prezentăm este mai veche, nu am făcut o montare nouă pentru că ne dorim ca la o sută de ani să avem un spectacol nou, însă momentul pergătit acum este special pentru că avem invitaţi de renume", a explicat Florin Estefan, directorul Operei.

La spectacolul aniversar sunt prezenţi artişti de renume internaţional, precum: soprano Rodostina Nikolaeva de la Opera din Sofia, baritonul Ionuţ Pascu, basul Adrian Sâmpetrean şi dirijorul Gabriel Bebeşelea.

Veteranii instituţiei clujene au fost vizibil emoţionaţi să îşi amintească momentele petrecute în opera din Cluj.

"48 de ani am fost în această instituţie. Am rămas lipit de ea şi am fost 13 corişti care am rămas aici şi am salvat spectacole cântând rolul de solist, adică de la suflet la suflet; noi nu trebuie să privim arta în bani, ci în ce dai din suflet. Este ca şi credinţa, ca şi religia. Religiile sunt căile prin care omul crede că ajunge la Dumnezeu, dar arta, oricare ar fi ea, este calea prin care se ridică nivelul de cultură a poporului", a explicat Titus Păulean.

"Pentru mine este o mare emoţie pentru că au trecut 58 de ani de când am fost angajat aici la această instituţie, unde m-am format ca dirijor şi unde m-am format ca muzician. Deci vă puteţi închipui că vin cu o adevărată emoţie la acest spectacol aniversar", a menţionat Petre Sbârcea.

De la înființare și până în prezent, pe scena Operei Naționale Române din Cluj au fost prezentate peste 200 de titluri de operă, operete și balete din repertoriul universal.

Comenteaza