Săptămână maraton cu recitaluri şi concerte, la Toamna Muzicală Clujeană

Săptămână maraton cu recitaluri şi concerte, la Toamna Muzicală Clujeană
Festivalul Toamna Muzicală Clujeană începe luni, 17 octombrie 2016, o săptămână maraton cu recitaluri şi concerte. Clujenii sunt invitaţi să aleagă de la serate camerale, la portrete componistice, seri aniversale şi un concert vocal-simfonic.

Săptămâna începe cu un recital din secţiunea Contemporania, cu titlul Servus Darsmtadt, realizat după un concept de Mircea Ardeleanu. Miercuri publicul este invitat la Biserica Piaristă, pentru a asculta, în cadrul aceleiaşi secţiuni, Muzică modernă la instrumente vechi, interpretată de Ansamblul Baroc Transylvania.

Cvartetul Transilvan va reveni pe scena festivalului, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima", în 20 octombrie, avându-i de această dată invitaţi pe Dorin Marc şi Daniel Goiţi.

Concertul vocal-simfonic din 21 octombrie continuă seria comemorărilor din festival şi îi este dedicat maestrului Erich Bergel. La pupitrul orchestrei revine Mihail Agafiţa, dar avem şi doi invitaţi străini, pianiştii Balázs Fülei şi Balázs Réti. În cadrul concertului va fi prezentată, în primă audiţie absolută, lucrarea Vocile nopţii/ Les voix de la nuit 1, compusă de Adrian Pop.

Baritonul Estefan va urca şi el, cu acest prilej, pe scena Colegiului Academic. Sâmbătă, în ultimul recital al săptămânii pline de muzică la TMC, îl vom sărbători pe compozitorul Adrian Pop, într-un portet componistic aniversar, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima".

Luni, 17 octombrie, ora 19:00

Sala Studio a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima"
Contemporania
Servus Darmstadt
Mircea Ardeleanu concept
Cristian Petrescu pian
Mircea Ardeleanu percuţie

Karlheinz Stockhausen - Zyklus für einen Schlagzeuger
Pierre Boulez - Sonata a III-a pentru pian
John Cage - Child of Tree
Karlheinz Stockhausen - Klavierstück IX; Vibra-elufa
Liviu Glodeanu - Sonata a II-a pentru pian
Iannis Xenakis -Oophaa

Discipol al profesoarei Ana Pitiş, la Conservatorul „Ciprian Porumbescu" din Bucureşti, Cristian Petrescu a emigrat în Beirut, plecând apoi la New York, în 1970, cu o bursă care i-a permis să studieze la Juilliard School. Doi ani mai târziu, a fost distins cu Premiul „Aram Haciaturian", destinat muzicienilor de origine armeană. În 1974, anul în care şi-a finalizat studiile de masterat, a primit o altă bursă, de data aceasta la Cursurile de vară pentru muzică nouă din Darmstadt, unde a studiat cu Aloys Kontarsky. La încheierea cursurilor, a fost distins cu Premiul „Kranichstein", oferit de oraşul Darmstadt, pentru interpretarea în primă audiţie a Klavierstück IV de Wolfgang Rihm şi a Sonatinei pentru flaut şi pian de Pierre Boulez. De aici încolo, Cristian Petrescu şi-a continuat cariera pe două direcţii, cea de pianist şi cea de compozitor. A studiat compoziţia cu Stockhausen la Köln, devenind ulterior asistent al clasei de compoziţie a acestuia, şi a participat, timp de un an, la cursurile de la Hamburg ale lui György Ligeti. În 1981, a devenit pianistul ansamblului de muzică contemporană Intercontemporain, condus la Paris de Pierre Boulez. În 1989, s-a mutat la Berlin, unde a colaborat cu Filarmonica în programe dedicate lui Enescu, Bartók, Ligeti şi Kurtág.

Născut la Cluj, percuţionistul Mircea Ardeleanu a studiat în oraşul natal şi la Basel, dedicându-se ulterior în exclusivitate muzicii contemporane. Laureat al unor concursuri naţionale şi internaţionale, Mircea Ardeleanu şi-a construit cariera în jurul colaborărilor cu compozitori contemporani, rezultând numeroase lucrări pentru percuţie dedicate lui. Mircea Ardeleanu susţine cursuri de măiestrie în ţări din Europa, Asia, America de Nord şi America de Sud şi este, în egală măsură, organizatorul cursurilor de percuţie în cadrul Cursurilor de vară de la Darmstadt. Până în 2006, a fost profesor la Conservatorul din Lugano, iar ulterior profesor invitat la Milano, Beijing, Sankt Petersburg, Lucerna şi São Paulo.

Pe lângă înregistrările pentru posturi de radio şi televiziune, percuţionistul a înregistrat şi discuri cu lucrări de Stockhausen, Xenakis, Hans Werner Henze, precum şi cu lucrări compuse special pentru el de compozitori elveţieni. Înregistrarea lucrării ...pas à pas nulle part de Kurtág a primit, în 2003, Premiul Deutsche Schallplattenkritik pentru cea mai bună înregistrare de muzică contemporană.

Miercuri, 19 octombrie, ora 19

Biserica Piaristă

Contemporania
Muzică modernă la instrumente vechi
In memoriam Erich Bergel

Ansamblul Baroc Transylvania

Zoltán Majo flaut drept baroc
Mátyás Bartha vioară barocă
Ciprian Câmpean violoncel baroc
Erich Türk clavecin
Mihaela Maxim soprană

Hans Peter Türk - Partita in stile antico
Ede Terényi - Gipsy Songs pentru soprană şi pian
Adrian Borza - Suită transilvană
Johann Sebastian Bach / Erich Bergel - Fuga BWV 1080
Cornel Țăranu - Baroccoco
Adrian Pop - Cântece de stea

Ansamblul Baroc Transylvania s-a dedicat, încă din 1995, interpretării muzicii baroce, cu precădere celei autohtone. Folosind cópii ale unor instrumente din Baroc, ansamblul se dedică însă şi muzicii contemporane transilvane, interpretând în primă audiţie absolută lucrări de Hans Peter Türk, Adrian Borza, Dan Voiculescu, Adrian Pop şi Cornel Ţăranu. Activitatea formaţiei este documentată prin cinci CD-uri şi un DVD, transmisii radio, TV şi peste 600 de concerte. În afară de participarea la festivaluri din România, la ceremonii şi recepţii organizate de Preşedinţia României sau misiuni diplomatice, ansamblul a efectuat numeroase turnee în străinătate (Germania, Olanda, Elveţia, Austria, Italia, Belgia, Franţa, Portugalia, Anglia, Ungaria, Republica Moldova). Toţi membrii ansamblului sunt absolvenţi ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima", perfecţionându-se în continuare la studii şi cursuri de măiestrie în străinătate. Ei desfăşoară, de altfel, o foarte bogată activitate concertistică la nivel european şi în cadrul altor formaţii camerale.

Joi, 20 octombrie, ora 19:00

Sala Studio a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima"
Serate camerale

Cvartetul Transilvan
Gabriel Croitoru vioara I
Nicuşor Silaghi vioara a II-a
Marius Suărăşan violă
Vasile Jucan violoncel

Dorin Marc contrabas
Daniel Goiţi pian

Adrian Pop
8 Bagatele pentru cvartet de coarde
Wolfgang Amadeus Mozart
Cvartetul de coarde nr. 19, în Do major, KV 465, Cvartetul disonanţelor
Franz Schubert
Cvintetul cu pian, în La major, D. 667, Păstrăvul

Intensa activitate artistică a Cvartetului Transilvan se reflectă în multiplele concerte, susținute întotdeauna la un înalt nivel, în România și în întreaga lume. Cvartetul a participat la festivaluri internaționale de prestigiu, precum Aspen Music Festival, Ravinia Festival (SUA), Aldeburgh Festival, Bath Festival, Edinburgh Festival, Belfast Festival (Marea Britanie), Kuhmo (Finlanda), Bad Gleichenberg, Salzburg (Austria), Chemnitz (Germania), Salamanca (Spania), Aiche sur Alsette (Luxemburg), Aix en Provence (Franța).

În nenumăratele concerte susținute în străinătate, ansamblul a evoluat în săli de concert renumite: Wigmore Hall (Londra), Pleyel (Paris), Queens Hall (Edinburgh), Maltings Hall (Aldeburgh), Wheeler Hall (Aspen), Mandell Hall (Chicago), Willshire Ebel Theatre (Los Angeles), Elmwood Hall (Belfast), Conservatoire Royale (Bruxelles).

Cvartetul Transilvan a colaborat în interpretări camerale de excepție cu artiști consacrați, atât în România, cât și pe mari scene ale lumii: Ştefan Ruha, Cristina Anghelescu, Marin Cazacu, Dana Borşan, Aurel Marc, Adriana Bera, Daniel Goiţi, Mihai Ungureanu, Dan Grigore, Valentin Gheorghiu, Mirel Iancovici, Şerban Lupu, Aurelian Octav Popa, Rudolph Firkushny, Michel Bourdoncle, Rita Sloan, Erik Friedmann, Luz Leskowitz, Sharon Bezaly, Jeremy Menuhin, Vladimir Mendelsohn, Aaral Arad, Dejan Lazic, Götz Teutsch, János Bálint.

Repertoriul Cvartetului cuprinde creații ale marilor compozitori clasici, romantici, moderni și contemporani (incluzând realizarea unui mare număr de prime audiții absolute). În cei peste douăzeci și cinci de ani de activitate artistică, Cvartetul Transilvan a susținut peste 2000 de concerte, reprezentând totodată România și prin concerte organizate cu ocazia evenimentelor importante și a întâlnirilor diplomatice la nivel înalt (Consiliul Europei, Comisia Europeană, vizite prezidențiale, aniversări naționale etc.). Pe lângă activitatea artistică, membrii Cvartetului Transilvan îndrumă în prezent o serie de tineri valoroși prin activitatea didactică pe care o desfășoară în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima" și al Universității de Muzică din București.

Sâmbătă, 22 octombrie, ora 19:00

Sala Studio a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima"

Aniversări în Festival
Portret componistic Adrian Pop (65)

Ansamblul AdHOC
Raluca Ilovan flaut
Adrian Cioban oboi
Aurelian Băcan clarinet
Rareş Sângeorzan fagot
Ionuţ Marina corn
Radu Dunca vioară
Ovidiu Costea violă
Vlad Raţiu violoncel

Cu participarea sopranei Mihaela Maxim

Gordun pentru violoncel solo
Și-acum dormi și Viziune pentru voce și pian, după Ion Minulescu
Onkel Fritz - scenă pentru voce și pian, după Wilhelm Busch, p.a.
Aana pentru flaut și pian, p.a.a.
Ricorrenze pentru trio de coarde
Sonata pentru cvintet de suflători

Program prezentat de autor

Născut la Cluj în anul 1951, compozitorul Adrian Pop s-a format sub îndrumarea succesivă a tatălui său, reputatul dirijor de cor şi profesor Dorin Pop, apoi a maeştrilor Sigismund Toduţă şi Cornel Ţăranu. Afirmarea sa în context naţional şi internaţional s-a produs la sfârşitul anilor '70, prin câteva lucrări simfonice şi corale ce au dobândit un durabil succes. Creaţiile sale au fost distinse, de-a lungul timpului, cu numeroase premii (în mai multe rânduri Premiul Uniunii Compozitorilor din România, Premiul „George Enescu" al Academiei Române, premii la concursuri internaţionale de compoziţie în Franţa, Italia, Austria, Spania, Africa de Sud).

O îndelungată colaborare l-a legat de prestigioasa Filarmonică de Stat „Transilvania", ca secretar şi consultant artistic şi ca director general (1991-1995). A fost rector al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima", actualmente fiind profesor de compoziţie la aceeaşi instituţie. A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural acordat de Preşedintele României şi este Cavaler al „Ordre des Arts et des Lettres", acordat de Ministerul Culturii din Franţa.

Programul tuturor concertelor şi recitalurilor se găseşte pe filarmonicatransilvania.ro, iar biletele se pot achiziţiona şi online de pe biletmaster.ro.

 

 

 

 

Comenteaza