RELIGIE. Preotul profesor Ioan Vasile Botiza, condus pe ultimul drum

RELIGIE. Preotul profesor Ioan Vasile Botiza, condus pe ultimul drum
Unul din cei mai apreciaţi preoţi greco-catolici ai Eparhiei de Cluj-Gherla, de acest rit, părintele profesor Ioan Vasile Botiza (foto), a murit luni seară, la vârsta de 84 de ani. Trupul său a fost depus astăzi în capela Seminarului Teologic greco-catolic, iar înmormântarea va avea loc joi, în Cimitirul Central, fiind precdată de Liturghia şi Prohodul ce vor fi oficiată la catedrala greco-catolică „Schimbarea la faţă”.
Preotul profesor Ioan Vasile Botiza a efectuat mai mult de doi ani de închisoare şi muncă forţată în timpul regimului comunist, inclusiv la canalul Dunăre – Marea Neagră, conform unei biografii realizate de membrii familiei sale şi transmise de Biroul de Presă al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

Clericul a fost absolvent atât al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică precum şi al Facultăţii de Inginerie, şi a fost hirotonit preot în 1972. După 1990 a devenit şi profesor al Institutului Teologic greco-catolic „Sfântul Ioan Evanghelistul”, din Cluj-Napoca, unde a îndemnat la studiul Sfintei Scripturi şi al liturgicii. 

Pentru activitatea desfăşurată, preotul a primit în 2003, din partea Papei Ioan Paul al II-lea, titlul onorific de prelat papal.

Moartea preotului profesor Ioan Vasile Botiza a survenit luni, 5 aprilie, în a doua zi de Paşti, în jurul orei 21. Trupul său a fost depus astăzi la capela Sminarului Teologic greco-catolic şi a fost vegheat de preoţi, iar credincioşii au putut veni să-şi ia rămas bun.

Trupul clericului va fi depus mâine în catedrala „Schimbarea la faţă”, unde, de la ora 9, va fi oficiată Sfânta Liturghie. De la ora 11 va avea loc prohodul, specific Săptămânii Luminate, ce va fi urmat de depunerea trupului preotului Ioan Vasile Botiza în mormânt, în Cimitirul Central.
Comenteaza