Regizorul polonez Andrzej Wajda a încetat din viaţă

Regizorul polonez Andrzej Wajda a încetat din viaţă
Celebrul regizor polonez a murit, duminică seara, la Varşovia la vârsta de 90 de ani.

Cunoscut mai ales pentru o trilogie de război: "Pokolenie" (O generaţie) -1955, "Kanal" (Canalul) - 1956 şi "Popiol i diament" (Cenuşă şi diamant) - 1958, Andrzej Wajda a realizat mai mult de 40 de filme într-o carieră de 60 de ani în cinematografie şi este considerat cel mai proeminent membru al "Şcolii poloneze de film".

Patru dintre filmele sale au fost nominalizate la Premiul Oscar pentru Cel mai bun film străin: "Ziemia obiecana" (Pământul făgăduinţei) - 1975, "Panny z Wilka" (Domnişoarele din Wilka) - 1979, "Czlowiek z zelaza" (Omul de fier) - 1981 şi "Katyn" - 2007.

În 1981 câştigă Palme d'Or la Cannes pentru Czlowiek z zelaza, iar în anul 2000 primeşte un Oscar onorific.

Potrivit Cinemagia, Andrzej Wajda s-a născut pe data de 6 martie 1926 în oraşul Suwalki din nordul Poloniei. Tatăl său, Jakub Wajda, ofiţer de artilerie, în 1939 a fost luat în prizonierat de sovietici şi împuşcat la Katyn ( Masacrul de la Katyn). Mama, Aniela, a fost învăţătoare în şcoala primară din oraş. După ocuparea Poloniei de către trupele germane în 1939, Andrzej, care atunci terminase clasa a 7-a, a fost nevoit să îşi întrerupă studiile şi să se lucreze pentru Serviul German de Gospodărire Publică, unde a fost angajat pe rând ca hamal, lucrător la depozit sau ucenic: astfel a fost salvat de deportarea în lagările de muncă din Reich. După război, a studiat pictura la Academia de Arte Frumoase de la Cracovia, dar a abandonat-o pe parcurs în favoarea Facultăţii de Regie a Şcolii de Cinematografie din Łódź, relatează mediafax.ro.

 

Comenteaza