Regizor român, decorat de statul francez

Regizor român, decorat de statul francez
Regizorul Cristian Mungiu a primit joi Legiunea de Onoare în grad de Cavaler, decorația fiindu-i înmânată de ambasadoarea Franței la București, Michele Ramis.

Diplomatul francez a amintit, în cadrul ceremoniei, parcursul regizorului român și momentele esențiale ale carierei acestuia - Palme d'Or la Cannes, în 2007, pentru filmul "4 luni, 3 săptămâni și 2 zile", dar și momentul în care a creat festivalul Les Films de Cannes a Bucarest. De altfel, ambasadoarea a mărturisit că pelicula lui Mungiu a făcut-o să cunoască cinematografia română. 

"Acest moment are și o conotație personală, deoarece prin filmele dumneavoastră, și mai ales prin puternicul și bulversantul '4 luni, 3 săptămâni și 2 zile', am descoperit cinematografia românească", a afirmat Michele Ramis.

Ea a vorbit despre hotărârea lui Cristian Mungiu de a nu alege să facă filme la Hollywood, dar și despre estetica producțiilor pe care le semnează. 

"Vă bucurați de atenție din partea industriei americane de film și primiți mai multe oferte de la Hollywood. Dar refuzați mereu, declarând că doriți să continuați să faceți filme în țara dumneavoastră și în Europa", a spus ea.

Michele Ramis a vorbit și despre accentele sociale din filmele semnate de Mungiu.

"Filmele dumneavoastră dau de gândit cu privire la realitățile sociale și politice ale României, cărora, ca orice mare artist, le conferiți o dimensiune universală. Privirea dumneavoastră este adesea ironică și pune și mai bine în valoare absurdul situației pe care o prezentați și o denunțați", a punctat ea.

La rândul său, Cristian Mungiu a vorbit despre șansele pe care le-a avut în carieră și în viață. 

"Franța a avut un rol decisiv, esențial, colosal pentru viața mea și simt că nu merit toată recunoașterea pe care mi-o acordați astăzi. Poate că am făcut câte ceva pentru cinema, câte ceva pentru România, dar cu siguranță nu am făcut mare lucru pentru Franța, pentru moment", a spus el.

 

Comenteaza