Regal de jazz cu maestrul Florin Niculescu, la Opera Maghiară din Cluj FOTO/VIDEO

Regal de jazz cu maestrul Florin Niculescu, la Opera Maghiară din Cluj FOTO/VIDEO
Maestrul Florin Niculescu, unul dintre cei mai buni violoniști de jazz manouche (gypsy jazz) din lume, şi invitaţii săi au concertat cu sala plină la Opera Maghiară din Cluj-Napoca. Concertul "Omagiu lui Stephane Grappelli" a avut loc în cadrul Jazz in the Park 2015, Niculescu fiind invitatul special al festivalului.

Considerat drept succesorul lui Stephane Grappelli (n. red. violonist de jazz francez; împreună cu chitaristul belgian Django Reinhardt a fondat Quintette du Hot Club de France în 1934), Florin Niculescu este recunoscut pentru tehnica impresionantă, virtuozitate și sensibilitatea muzicală. A demonstrat-o timp de mai bine de o oră, în faţa publicului clujean.

Scump la vorbe, violonistul preferă să comunice cu auditoriul prin muzică. Îşi întrerupe reprezentaţia doar pentru a-şi prezenta colegii de scenă, pe care îi aprobă constant în timpul solourilor. Lasă impresia unui Fletcher blând (n. red. referire la personajul interpretat de J. K. Simmons în filmul de Oscar "Whiplash" - 2014) atunci când tânărul toboşar cârlionţat preia frâiele concertului. Zâmbeşte scurt la aplauzele din sală şi se face una cu arcuşul viorii sale. 

Primul concert susţinut la Cluj-Napoca a ridicat publicul în picioare. Cunoscătorii într-ale jazz-ului l-au răsplătit pe artist cu un "Bravo!". 

De origine romă, Florin Niculescu s-a născut la București în 1967, într-o familie de muzicieni - tatăl și unchiul său erau violoniști, mama -pianistă, iar sora sa - violoncelistă. Primele lecții de vioară le-a primit de la tatăl său, pentru ca la șase ani să devină elev al școlii de muzică „Dinu Lipatti" și ulterior elev premiant al Academiei de muzică „George Enescu". În 1991 a plecat în Franța pentru a-și întâlni idolul, Stephane Grappelli, cu care s-a cunoscut în 1994, când Grappelli i-a propus să înregistreze un album împreună.

În 2001 i s-a alăturat lui Bireli Lagrene în „Gypsy Project", cuplul fiind considerat urmașul muzical al lui Django Reinhardt și Stephane Grappelli. Discografia sa include cinci albume și a colaborat cu muzicieni precum Jimmy Rosenberg, Babik Reinhardt (fiul lui Django Reinhardt), Jon Larsen, George Benson, Angela Gheorghiu, precum și cu interpreți pop: Charles Aznavour, Patricia Kaas, Patrick Bruel, Johnny Hallyday și Henri Salvador.

De asemenea, sute de clujeni s-au adunat pe plaja din Grigorescu pentru a-i asculta pe The Rank & Fashion, Koszika & The Hotshot şi Lucia. Seara a continuat la Collin's Gastro Pub cu concertul susţinut de Barabas Lorinc.

De vineri şi până duminică Jazz in the Park s-a mutat în Parcul Central, unde au fost programați să cânte Exit Oz, Barabas Lorinc Quartet, Jazzy Birds, Hilde Louise Asbjornsen, Blazzaj, Spanache Trio, Zoe Rahman, Balako, Tiptil, Eyot, Tango with Lions, N.O.H.A.

Tot în ultimele trei zile de festival s-a defășurat concursul internaţional dedicat tinerilor artişti. Participă 20 de trupe, iar câştigătorul concertează în deschiderea capului de afiş al ediţiei din 2016 Jazz in the Park. Nu în ultimul rând, barul Collin's a găzduit în fiecare seară de festival sesiuni de jam cu artiştii invitaţi la Jazz in the Park.

Pe lângă concerte, festivalul a găzduit o mulţime de activităţi conexe. Salonul de carte Bookfest Estival a adus la Casinoul din Parcul Central oferte a 30 de edituri, British Council a propus un reading lounge cu sute de cărţi gratuite şi reduceri la abonamente, Universitatea de Artă şi Design deschide The Art House - expoziţii de pictură, sculptură şi instalaţii la clădirea UAD din Parcul Central, iar Fundaţia AltArt, pavilionul Future Fabulators - un oraş al viitorului şi un loc de întâlnire pentru clujeni.

În weekend, festivalului a găzduit şi evenimentul de artizanat Târguţu' Vintage, o zonă de joacă şi un proiect de educaţie muzicală pentru copii, o zonă de activităţi sportive pentru întreaga familie, un spaţiu dedicat educaţiei participative, o zonă de întâlnire pentru biciclişti, o zonă de hamace şi relaxare, un food-court şi opt terase.

Vineri, 3 iulie:

Parcul Central, Youth Stage, 12:00 - Concurs Internaţional de Jazz

Parcul Central, Main Stage, 18:00 - Concerte Blazzaj, Barabas Lorinc Quartet, Jazzybirds, Hilde Louise Asbjornsen

Colin's Gastropub, 22:30 - Jam session cu artişti Jazz in the Park + After Party

Sâmbătă, 4 iulie:

Parcul Central, Chillout Stage, 12:00 - Live DJs: Digital Love, Disco Sigaretta, Cercul Întreg

Parcul Central, Youth Stage, 12:00 - Concurs internaţional de jazz

Parcul Central, Bike Zone, 12:00 - Întâlnire Skirtbike

Parcul Central, Main Stage, 18:00 - Concerte Exit Oz, Spanache Trio, Zoe Rahman, Balako

Colin's Gastropub, 22:30 - Jam session cu artişti Jazz in the Park + After Party

Duminică, 5 iulie:

Parcul Central, Kids Zone, 12:00 - Lecţii şi distracţie pentru copii şi păriniţi

Parcul Central, Chillout Stage, 12:00 - Live DJs: Schnauzer, Marwan Dua, Danaga

Parcul Central, Youth Stage, 12:00 - concurs internaţional de jazz

Parcul Central, Main Stage, 18:00 - Concerte Tiptil, Eyot, Tango with Lions, N.O.H.A.

Colin's Gastropub, 22:30 - Jam session cu artişti Jazz in the Park + After Party

 

Comenteaza