Raoul Şorban, salvatorul evreilor din Cluj, comemorat la Dej GALERIE FOTO

Raoul Şorban, salvatorul evreilor din Cluj, comemorat la Dej GALERIE FOTO
S-au împlinit 100 de ani de la naşterea criticului de artă, pictorului, eseistului şi academicianului clujean Raoul Şorban. Întru comemorarea acestuia la cimitirul de pe Dealul Florilor din Dej, acolo unde este înmormântat Şorban, a avut loc o ceremonie religioasă.

Ceremonia religioasă a fost oficiată de doi preoţi la mormântul familiei, cimitirul de pe Dealul Florilor din Dej. La eveniment au luat parte mai multe oficialităţi din municipiu, printre care primarul Costan Morar, viceprimarul Aurelian Mureşan, directorul Muzeului Municipal Dej Constantin Albinetz sau directorul Centrului Cultural "Arta", Marius Pugna. Cei care s-au deplasat la mormântul lui Şorban, circa 50 de persoane au aprins lumănări, au adus coroane şi jerbe de flori şi s-au rugat pentru cel care a fost salvatorul evreilor.

Raoul Şorban s-a născut în data de 4 septembrie 1912, la Dej într-o veche familie nobiliară română, atestată încă din secolul XIII. Tatăl său, compozitorul Guilelm Şorban, a fost primul prefect român al Dejului, un om implicat în viaţa comunităţii.

A fost critic de artă, pictor, scriitor, eseist, academician şi memorist român. În anul 1994, în timpul celui de-al II-lea Război Mondial, clujeanul a salvat vieţile a mii de evrei care erau ameninţaţi cu exterminarea, cu riscul pereclitării personale, a familiei și a avutului. Pentru gestul său, Şorban a primit titlul şi medalia de Drept între popoare acordată de Statul Israel.

Acesta a studiat pictura şi muzica în Italia, Austria şi Germania, iar apoi a învăţat dreptul la Universitatea din Cluj, unde a şi devenit asistent de istoria artei. Între 1944 şi 1948 a condus Conservatorul din Cluj şi începând din '48 Institutul de Artă din Cluj.

Şorban a murit în urmă cu 6 ani în Cluj Napoca.

 

 

 

Etichete
Comenteaza