Radu Beligan a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Ovidius din Constanţa

Radu Beligan a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Ovidius din Constanţa
Actorul şi regizorul Radu Beligan a primit, vineri, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Ovidius din Constanţa, ocazie cu care le-a spus celor prezenţi că este mai uşor să fii bătrân decât tânăr şi le-a urat să aibă o viaţă frumoasă şi lungă ca a sa.

Rectorul Universităţii Ovidius, Ion Bordeianu, a spus în timpul ceremoniei că Radu Beligan a avut aproximativ 80 de roluri în teatru, 30 în filme, că a regizat spectacole şi a condus instituţii de cultură având o carieră artistică de 75 de ani, care reprezintă aproape jumătate din istoria teatrului românesc.

De asemenea, decanul Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii Ovidius, Daniela Hanţiu, a trecut în revistă cariera lui Radu Beligan, amintind de rolurile sale şi de distincţiile primite.

"Ca o recunoaştere a valorii domniei sale, Senatul Universităţii Ovidius din Constanţa, la propunerea Facultăţii de Arte, acordă titlul de Doctor Honoris Causa domnului Radu Beligan, un corifeu al artei spectacolului contemporan. Este o onoare pentru universitatea de la malul Mării Negre ca în acest moment solemn numele lui Radu Beligan să treacă în istorie, să aureoleze cetatea academică tomitană", a mai spus Daniela Hanţiu.

După ce a primit distincţia, Radu Beligan a spus celor prezenţi că este mai uşor să fii bătrân decât tânăr, pentru că, odată cu înaintarea în vârstă, omul scapă de prejudecăţi şi de constrângeri.

"În semn de recunoştinţă faţă de onoarea pe care universitatea mi-o face, daţi-mi voie să vă împărtăşesc un mic secret: a îmbătrâni este contrariul a ceea ce se crede în mod curent. În tinereţe, pe vremea când nu ţi-ai definit încă opţiunile, eşti împovărat de greutatea tradiţiei şi a adevărurilor cu care ai fost îndoctrinat. Tânăr fiind, crezi în ideile răspândite, în cele care aleargă pe toate drumurile, eşti gata să aderi la tot şi la toate, cari în spinarea ta greutatea familiei, a tradiţiei, a grupului din care faci parte, a societăţii. În ceea ce mă priveşte, am trăit înaintarea în vârstă ca pe o detaşare de la toate aceste poveri. A îmbătrâni înseamnă a arunca peste bord toate ideile preconcepute, înseamnă a deveni mai uşor, mai liber, într-un anumit sens eşti mai bătrân atunci când eşti tânăr şi mai tânăr atunci când eşti bătrân, viaţa se scurge ca o permanentă şi progresivă delestare de prejudecăţi şi constrângeri", a declarat Radu Beligan.

La finalul discursului, el a mulţumit pentru titlul acordat, urând tuturor o viaţă lungă şi frumoasă ca a sa.

După încheierea ceremoniei, Radu Beligan a mai zăbovit câteva minute pentru o sesiune de autografe şi fotografii.

Radu Beligan, născut pe 14 decembrie 1918, are o bogată activitate în teatru, film, televiziune şi radio. El a interpretat roluri celebre, în mari capodopere ale dramaturgiei române şi universale, piese semnate, printre alţii, de Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mihail Sebastian, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu, Jean Anouilh etc. Totodată, el este cunoscut publicului român în calitate de regizor al unor spectacole precum "Egoistul" de Jean Anouilh, "O scrisoare pierdută" de I. L. Caragiale, "Doctor fără voie" de J. B. P. Molière, "Străini în noapte" de Eric Assous.

Radu Beligan a fost director al Teatrului de Comedie din Bucureşti, între anii 1961 şi 1969, şi director al Teatrului Naţional Bucureşti, între 1969 şi 1990. Totodată, a fost profesor la Institutul de Teatru şi Film, între 1950 şi 1965, şi a fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004, în semn de recunoaştere a activităţii sale în domeniul artei.

A fost decorat, printre altele, cu Ordinul "Serviciul Credincios" în grad de Mare Ofiţer, Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur şi colan şi Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare în grad de Ofiţer, din partea Franţei. Este Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti. De asemenea, în 2011 a primit o stea pe Aleea celebrităţilor - Piaţa Timpului din Capitală.

În decembrie 2013, Radu Beligan şi-a sărbătorit cea de-a 95-a aniversare pe scena Teatrului Metropolis din Bucureşti, unde a jucat în spectacolul în premieră "Lecţia de violoncel", fiind astfel alături de publicul care l-a aplaudat în cei 75 de ani de carieră, dar şi de prieteni, colegi şi membri ai familiei. De asemenea, Radu Beligan a primit titlul de cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena de teatru din partea Cărţii Recordurilor Guinness.

 

Comenteaza