Proiecție "Brașov 1987. Doi ani prea devreme", în prezența regizorului şi a doi dintre muncitorii prezenţi la evenimente

Proiecție "Brașov 1987. Doi ani prea devreme", în prezența regizorului şi a doi dintre muncitorii prezenţi la evenimente
| Foto: Arhiva

Documentarul „Brașov 1987. Doi ani prea devreme” are premiera în sălile de cinema din Cluj, avându-i ca invitați speciali pe regizorul Liviu Tofan și doi dintre muncitorii care au participant la evenimentele de la Brașov.

Considerată drept „avanpremiera” Revoluției din iarna 1989, revolta anticomunistă din 1987 rămâne un eveniment despre care s-a vorbit nedrept de puțin și despre care nu se cunosc suficiente detalii. Documentarul își propune să repare aceste lucruri, iar invitații speciali vor rămâne în dialog cu publicul la finalul proiecției tocmai pentru a putea răspunde la cât mai multe întrebări.

Pentru prima oară s-a auzit atunci “Jos dictatorul!”, “Jos Ceaușescu!”, “Jos comunismul!”. Era în 15 noiembrie 1987, într-o Românie chinuită de lipsuri teribile, cu mâncarea pe cartelă și “mărețe realizări” doar la televizor. Protestul a început la Întreprinderea de Autocamioane Brașov (Steagul Roșu) printr-o grevă spontană.

Nemulțumiți că li s-au tăiat salariile, pe lângă atâtea alte privațiuni, muncitorii au ieșit în stradă. Lor li s-au alăturat mii de brașoveni, care au ocupat și devastat sediile partidului comunist din oraș. 

Revolta de la Brașov a fost primul protest politic de masă din istoria comunistă a României, anunțând, cu doi ani înaintea Timișoarei, sfârșitul regimului comunist și al “epocii de aur” ceaușiste. Proiecţia va avea loc joi, 28 martie, de la ora 20:00, la Cinema Victoria.

 

Comenteaza