Proiect pilot la Cluj: treci peste burnout prin artă

Proiect pilot la Cluj: treci peste burnout prin artă

În această toamnă, Centrul Cultural Clujean, prin proiectul european Art & Well-being, testează o versiune pilot a prescripțiilor culturale, sub forma unor ateliere creative adresate persoanelor cu simptome de burnout.

Prescripțiile culturale sunt un model de intervenție care susține persoanele care se confruntă cu diferite afecțiuni să înțeleagă și să-și gestioneze stările, folosind arta. Diferite modele de prescripții culturale au fost testate cu succes în alte țări, cum ar fi Marea Britanie și țările nordice. 

Designul atelierelor creative concepute pentru proiectul de prescripții culturale dezvoltat la Cluj-Napoca a fost realizat de o echipă de experți și cercetători în domeniul artei și al sănătății, pe baza rezultatelor studiilor de specialitate. Atelierele vor fi facilitate de artiști din echipa Create.Act.Enjoy, asociație cunoscută pentru programul de Terapie prin artă, desfășurat în spitale și alte instituții din țară.

Atelierele se vor derula pe parcursul a șapte sesiuni în cadrul cărora participanții vor avea ocazia să vorbească despre burnout și să comunice cu ceilalți despre cum se simt, dar și să-și însușească diverse instrumente creative din domeniile teatru, improvizație, film, fotografie sau muzică pentru a-și cultiva starea de bine. Sesiunile vor avea loc în perioada 5 octombrie - 16 noiembrie și vor fi oferite în limba română.

Participarea este gratuită urmând să fie selectați 12 participanți care vor fi invitați să facă parte din cercetările efectuate în cadrul acestui proiect pilot. Fiind vorba despre un program care acum este in faza de pilotare cercetarea și evaluare joacă un rol cheie în întregul proces. 

Prescripțiile culturale sunt implementate de Centrul Cultural Clujean în cadrul proiectului Spațiu Interior, prin Art & Well-being, o inițiativă care explorează relația dintre participarea culturală și sănătatea fizică, emoțională și mentală.

Comenteaza