Prima premieră de balet a anului la Opera Română: ”Doar M… de la Marguerite”

Prima premieră de balet a anului la Opera Română: ”Doar M… de la Marguerite”
Spectacolul-premieră ”Doar M… de la Marguerite” aduce pe scena Operei Române din Cluj-Napoca celebra poveste de dragoste a curtezanei Marguerite Gautier cu tânărul Armand Duval, inspirată din romanul ”Dama cu camelii”, de Alexandre Dumas-fiul.

Concepția regizorală și coregrafică aparte, este special realizată pentru această ocazie de către Livia Tulbure Gună, pe ritmurile muzicii compozitorului băimărean Călin Ionce, în scenografia Lilianei Moraru. Spectacolul este programat în 3 februarie, de la ora 18:30.

Ineditul acestei noi producții, pe lângă elementele propriu-zise de limbaj ale baletului modern, rezidă în perspectiva din care se prezintă întâmplările și tema regenerării condiției umane prin dragoste și sacrificiu: cea a unei M... (de la Marguerite) tulburată și speriată, singură în odaia ei, înainte de moarte.

Parcursul muzical-coregrafic din flashbackurile lui M. vă va conduce, scenă după scenă, la petrecerea din salonul ei - când îi este prezentat Armand, în dormitorul Margueritei - unde tânărul a cucerit-o prin sinceritatea cu care i-a declarat sentimentele, la țară - în cadrul idilic unde și-au trăit fericirea până la apariția lui George Duval (tatăl iubitului ei) și decizia ei de a se sacrifica pentru bunăstarea celorlalți, dar și la banchetul unde Armand a umilit-o, în necunoștință de cauză, lăsând-o răpusă de durere.

O veți avea în față pe balerina M., exprimându-și regretele față de stilul de viață dezonorant adoptat înainte să întâlnească dragostea adevărată, și speranța că iubitul ei va înțelege motivul nobil pentru care l-a părăsit.

Nu lipsesc nici celelalte personaje ale romanului lui Alexandre Dumas-fiul: Contele de G. (protector și prieten al Margueritei), Bătrânul Duce (principalul protector al Margueritei), Nanine (camerista) sau Madama P. (de la ,,Prudence", o confidentă interesată). Pentru a accentua și mai mult lumea decadentă din care se retrage Marguerite, Livia Tulbure Gună (căreia îi aparține, deopotrivă, și adaptarea scenică a subiectului) delimitează personajele alegorice, precum ,,Urâțenia", ,,Degradarea", ,,Moartea", ,,Tinerele nimănui" sau cele colective, reprezentate, evident, prin ansamblurile de balerini - ,,Madamele trecute", ,,Societatea de petrecăreți" și ,,Domnii risipitori".

Cea de-a doua reprezentație a spectacolului are loc duminică, 5 februarie.

Etichete
Comenteaza