Premiu de excelenţă: Marin Moraru

Premiu de excelenţă: Marin Moraru
Maestrul Marin Moraru (foto), premiat pentru “excelenţă” cinematografică la Comedy, spune că nu se consideră un actor de comedie şi că regizorii români fac filme “cenuşii”.

“E onorant faptul că eşti luat în consideraţie şi categorisit la un rang atât de înalt. Asta face ca eul tău să prospere”, a afirmat Moraru, ca răspuns la decizia organizatorilor Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj de a-l premia pentru întreaga activitate.

 

 Proiecţia de gală dedicată lui Marin Moraru a fost filmul “Operaţiunea Monstrul”. “Operaţiunea” s-a dat şi la televizor de nenumărate ori. Au jucat în acest film doi mari actori, Octavian Cotescu şi Toma Caragiu, care nu mai sunt printre noi. Din distribuţia aceea doar eu mai sunt acum în ţară”, a mai spus actorul. El a mai arătat şi că scenariul semnat de Titus Popovici a fost “diminuat” în ceea ce priveşte semnificaţiile episoadelor aparent facile din care este compusă pelicula.

 

“Faptul că un elicopter bântuie Delta nu putea însemna decât un singur lucru, doar unul singur putea să fie. Lupta intestină pentru putere, <şoferul> din film era un securist care ştia tot. Eu joc un umil funcţionar care se pricepea la toate treburile, care strecura cu siguranţă  în registre diverse calcule greşite ca să fie planul îndeplinit”, precizează Moraru. El adaugă că scenariul are două valenţe şi poate fi înţeles şi simplist, în funcţie de dispoziţie.

 

Moraru a mai apreciat şi că telenovelele în a căror distribuţie a fost distribuit (producţia Acasă TV “Aniela”, n. red.) reprezintă o alternativă la nivel de cinema faţă de filmele româneşti care se toarnă acum şi pe care le vede ca fiind “cenuşii” şi angrenate în trecut. “Se fac filme doar despre Epoca de Aur, perioada ceauşistă, securitate. Ruşii au făcut filme de război 50 de ani. Şi noi vom face în 20 de ani aceleaşi filme”, comentează maestrul. Cât despre “eticheta” de actor de comedie care i-a fost aplicată, spune: “Eu nu fac comedie, fac un rol. Dacă rolul e scris de comedie, iese comedie”.

 

 

 

Filmografie

 

Născut în 1937, absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică “I. L Caragiale”, Moraru este unul dintre cei mai însemnaţi actori ai cinematografiei româneşti, având o filmografie impresionantă.

 

Printre cele mai importante pelicule în care a jucat se numără producţiile “Toamna Bobocilor”, “Elixirul tinereţii”, “Haiducii”, “Iarna bobocilor”, “Cuibul de viespi”, “Răzbunarea haiducilor”, “Concurs” (1982), “Faleze de nisip” (1982), “Ringul” (1983), “Masca de argint” (1984), “Zbor periculos” (1985), “Vară sentimentală” (1985).

 

Comenteaza