Premieră senzaţională la TIFF a filmului Diaz al lui Bobby Păunescu

Premieră senzaţională la TIFF a filmului Diaz al lui Bobby Păunescu
Filmul producătorului Bobby Păunescu, “Diaz. Don’t clean up this blood”, a avut parte de o premieră de zile mari la cinematograful Florin Piersic.

Pelicula, care a obţinut premiul al II-lea al publicului la Festivalul de Film de la Berlin, a avut sâmbătă premiera naţională la cinematograful Florin Piersic în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Clujenii care au fost la premieră au avut parte, înainte de începerea proiecţiei, de un spectacol inedit al unui elicopter care a survolat zona aproximativ 15 minute, înainte de a lansa o serie de pliante despre istoria filmului. Totodată, producătorul Bobby Păunescu şi-a făcut apariţia la cinematograf condus de trei maşini cu girofaruri pe care era inscripţionat "Diaz. Don't clean up this blood".

"Elicopterul are un rol de promovare şi toată povestea cu girofarul... am încercat să atragem un pic atenţia împotriva ideii filmului. E foarte important să îl vedem şi sperăm ca toată campania pe care o vom face de acum încolo să nască curiozitatea", a declarat Bobby Păunescu înainte de începerea filmului.

Practic, pelicula prezintă violenţele care au avut loc în Genova, Italia, în iulie 2001, când mai mulţi tineri studenţi, jurnalişti, dar şi străini au fost agresaţi de forţele de ordine italiene, care au considerat că fac parte din grupul de protestatari, cu toate că aceştia nu au opus nici un fel de rezistenţă la momentul raidului. "Sperăm să placă filmul. E un proiect pentru care în Italia s-a făcut multă vâlvă. Dacă ar fi să comparăm, povestea din film se aseamănă cu 13-15 iunie 1990 în România. În 2001 a avut loc summitul G8 de la Genova, considerat de Amnesty International cea mai mare încălcare a drepturilor omului de la cel de-al Doilea Război Mondial în Europa. Practic, forţele de ordine s-au bătut cu protestatarii, care erau împotriva globarizării. A murit un tânăr de 18 ani, apoi foarte mulţi au plecat din Genova, au mai rămas câţiva studenţi, turişti, care s-au retras în şcoala Diaz să doarmă peste noapte, locul unde s-au petrecut violenţele", a declarat Bobby Păunescu.

Pelicula, care este o coproducţie româno-italiană, are nişte imagini puternice, de o violenţă rară, pliindu-se mărturiilor victimelor raidului de la şcoala Diaz. Filmul prezintă agresiunile forţelor de ordine italiene din perspectiva mai multor personaje, care au ajuns din întâmplare să îşi petreacă noaptea în şcoala Diaz. Una dintre cele mai puternice imagini pe care cinefilii le pot vedea este cea în care sute de poliţişti italieni intră în şcoală şi încep să lovească oamenii adăpostiţi acolo, deşi aceştia îi aşteptau cu mâinile ridicate. Totodată, în film sunt prezentate umilinţele de neimaginat prin care a trecut o studenţă nemţoaică în momentul în care i s-a făcut rău în arest. Tânăra ajunge la medic, care, în scârbă, o întreabă ce are. Apoi, medicul părăseşte încăperea, iar fata este dezbrăcată de poliţişti şi pusă să se învârtă până la momentul în care cade pe jos. Un alt moment dramatic este cel al tinerilor ajunşi în arestul poliţiei, care, bătuţi fiind, sunt agresaţi încă o dată şi asupra lor se pune presiune psihică, fiind obligaţi să îndure cele mai mari umilinţe. Modul cum este filmată pelicula captează atenţia spectatorului, care rămâne fixat asupra acţiunii până la final. "Filmul a avut premiera la Berlin, unde a câştigat premiul doi al publicului. Atunci au fost prezente şi victimele de la Genova. Au fost nişte discuţii că pelicula ar fi prea dură, însă victimele au spus că nu am arătat totul", le-a spus Păunescu spectatorilor prezenţi în sală.

Acesta a dezvăluit că Domenico Procacci a întâmpinat probleme în a realiza filmul deoarece multă lume din Italia s-a opus finanţării unui proiect care să prezinte o poveste atât de violentă din istoria recentă. "Au fost peste 50 de actori români, figuraţie au făcut sute. S-a filmat nouă săptămâni în România şi trei săptămâni în Italia", a explicat Păunescu. Documentarea filmului a început în urmă cu 10 ani. "Am filmat în Bucureşti. Am făcut oraşul Genova în Bucureşti, în parcul Semănătoarea, cea mai lungă stradă ca şi decor din România, s-a lucrat foarte mult pe efectele speciale", a precizat Păunescu.

 

Etichete
Comenteaza