Premieră la Zilele Clujului: Teatrul Naţional iese în stradă

Premieră la Zilele Clujului: Teatrul Naţional iese în stradă
Teatrul Naţional iese în stradă, în premieră la Cluj-Napoca. O face pentru a deschide ediţia din acest an a zilelor oraşului. Aşadar, clujenii vor putea urmări, pe scena din Piaţa Unirii, spectacolul "Sânziana și Pepelea" de Vasile Alecsandri. Joi, 19 mai, la ora 21:00. Accesul este liber.

"E jucăuș, da, afirmă regizorul, era și vremea când se descopereau, cel puțin la noi, efectele scenice, trapa, lumina electrică, schimbatul rapid al decorurilor, coborârea din plafon. Noi am mers mult pe această cale a folclorului, nu la modul superficial, ci mai aprofundat: am ajuns la iele, la vrăjitoare, la blesteme, la legătura cu religia creștină, cu ortodoxismul. Ținta spectacolului este însă în primul rând să binedispună", a declarat regizorul spectacolului, Alexandru Dabija.

Vineri, 20 mai, 2.000 de elevi vor executa un dans sincron în centrul oraşului. Seara va continua cu concertele artiştilor Lidia Buble şi Dan Bălan, ale trupelor Hara şi Vama.

Tradiţionala paradă a Zilelor Clujului va avea loc sâmbătă, 21 mai, la ora 17:00, iar pe scena din Piaţa Unirii vor urca Filarmonica Transilvania, Opera Română şi cea Maghiară. Spectacolele se vor încheia cu un foc de artificii. După amiaza de duminică, 22 mai, este dedicată celor mai îndrăgiţi interpreţi ai folcorului românesc.

Cea de-a VI-a ediţie a Zilelor Clujului, cu tema "Oraşul trăieşte" va avea loc în perioada 19-22 mai în mai multe locaţii din oraş: Piaţa Unirii, strada Mihail Kogălniceanu, strada Potaissa, Piaţa Muzeului, Cetăţuie, Casino, Turnul Croitorilor, Cinema Mărăşti, Cinema Dacia, Parcul Central, La Terenuri - Mănăştur, Sala Polivalentă, malurile Someşului sau pădurea Hoia-Baciu.

Va fi o ediție specială: se împlinesc 700 de ani de la acordarea titlului de "oraş".

"Având în vedere că anul acesta municipiul Cluj-Napoca este oraş finalist în cadrul competiţiei Capitală Europeană a Culturii 2021 şi totodată sărbătoreşte 700 de ani de la acordarea titlului de oraş (în 19 august 1316, regele Carol Robert de Anjou a răspuns solicitării comitelului clujean Stark şi a acordat aşezării statutul de oraş (civitas), clujenii obţinând dreptul de a-şi alege singuri judele (vilicum) cu putere de a judeca pricinile între ei, în afară de omucidere care se judeca împreună de către judele orăşenesc şi cel regesc, n. red.), dorim ca tema celei de a șasea ediţii a Zilelor Clujului să fie dedicată acestor două evenimente", transmit reprezentanţii municipalităţii.

Amintim că Primăria Cluj-Napoca va aloca, în 2016, suma de 950.000 de lei de la bugetul local pentru organizarea evenimentelor Zilele Clujului, Seri de Vară Clujene, Zilele Recoltei, Ziua Naţională a României, Târgul de Crăciun şi Revelion 2017. De asemenea, Opera Naţională Română a primit 355.000 de lei, bani publici, pentru organizarea a trei spectacole în aer liber, aici fiind inclusă şi reprezentaţia din cadrul zilelor oraşului.

Comenteaza