Premieră de Shakespeare la teatrul din Cluj

Premieră de Shakespeare la teatrul din Cluj
Teatrul Naţional din Cluj anunţă, în cadrul Programului „Actualitatea clasicilor", premiera spectacolului de teatru-dans "Cum vă place" de William Shakespeare, în traducerea lui Virgil Teodorescu, marţi 11 martie.

Premiera va avea loc în Sala Mare începând cu ora 19 şi e regizată de Péter Uray (Ungaria), care semnează şi coregrafia şi selecţia muzicală.

Comedia "Cum vă place" a fost scrisă de Shakespeare în anul 1599, având ca sursă de inspiraţie un roman al lui Thomas Lodge, Rosalynde or Euphue's Golden Legacy, derivat la rîndul său dintr-o povestire a lui Geoffrey Chaucer, Tate of Gamelyn.


Într-o provincie din vecinătatea pădurii Arden, domnea Frederic, care-şi surghiuneşte fratele mai mare, alungându-l de pe domeniile sale. Pădurea Arden, unde se retrage Ducele proscris, este locul spre care sunt atrase irezistibil personajele. Astfel, pleacă rând pe rând în codru Orlando, în încercarea de a scăpa de intrigile pe care fratele lui Oliver le ţese împotriva sa, apoi Rosalinda şi Celia, travestite în cioban şi ciobăniţă, însoţite de bufonul Tocilă, pentru ca, în cele din urmă să ajungă acolo chiar şi uzurpatorul, chinuit de remuşcări. În acest labirint magic,drumul personajelor se va încrucişa, ca la o răspântie în pădurea miraculoasă pentru ca în cele din urmă, întâlnirile neaşteptate şi regăsirile fericite să se finalizaze cu mai multe căsătorii - Rosalinda şi Orlando, Celia şi Oliver, Audrey şi Tocilă, Silvius şi Phebe - sub binecuvântarea Zeului Căsătoriei, Hymen.


Povestea lui Shakespeare este translatată de regizor într-o lume militarizată, neonazistă, şi începe cu lovitura de stat prin care Ducele şi întreaga lui curte este deportată. Acest conflict este comentat de Jacques Melancolicul, curteanul-filosof. El aduce în prim-plan problematica tiraniei, a spaţiului concentraţionar şi a conducerii absolutiste, iar pe acest fundal se dezvoltă poveştile de dragoste. Transpusă în mişcare de regizorul Péter Uray, piesa capătă noi valenţe în care relaţia dintre personaje precum şi evoluţia lor sunt aduse mai aproape de noi. Prin acest gen de spectacol, potenţialităţile, creativitatea şi capacităţile fizice ale actorilor se dezvoltă şi dezvăluie posibile forme teatrale novatoare, Shakespeare rămânând astfel contemporanul nostru, etern valabil, paradoxal tocmai graţie eternelor sale metamorfoze scenice.

Péter Uray este coregraf, regizor şi profesor de mişcare în Ungaria şi este absolvent al Colegiului „Eszterházy Károly" (Ho Si Minh Teacher's Training College), Eger din Ungaria - Departmentul de Muzică şi Istorie (1981), al Universităţii de Teatru şi Film din Budapesta - Departamentul de Educaţie Teatrală şi Pedagogie Teatrală (2003). Este fondator şi director artistic al Bolero Theatre şi Panboro Theatre din Budapesta, dar şi al M Studio din Sfîntu Gheorghe. A regizat numeroase spectacole de teatru fizic şi teatru de mişcare la Teatrul Panboro din Budapesta (Ritualul primăverii, Vendetta după Garcia Lorca, In Transit, Macbeth, Beautiful Whiteness după Trei surori de Cehov), la Aglija Theater Studio şi Russian Drama Theatre din Vilnius (Parlando Rubato şi Romeo & Julieta), la Teatrul Katona József din Budapesta (The Taste of your Blood), la Ansamblul Roundtable din Budapesta (The Devil Hunt), la Figura Studio Theatre din Gheorgheni (The Mill, Tearer), la Csiky Gergely Theatre din Kaposvár (Savages), la Udvarhely Táncműhely din Odorheiu Secuiesc (What you will... or prologue for the Twelfth nigh), la Teatrul de Nord din Satu Mare (Witch-Hunt, după The Crucible de A. Miller). Cele mai numeroase spectacole le-a montat la M Studio din Sfîntu Gheorghe: Dock, după Woyzeck de G. Büchner, The Village, Feast, The Executor, dar şi montări după Shakespeare: Romeo & Julieta, Hamlet, Visul unei nopţi de vară. A realizat coregrafia la spectacole regizate de Mihai Măniuţiu, József Kelemen, János Mohácsi, Olga Barabás, Zoltán Bezerédi, László Béres, János Csányi, László Bagossy, László Bocsárdi.
Este pedagog teatral în arta mişcării la Asociaţia de Pedagogie Teatrală Maghiară din Budapesta, la Şcoala de Artă Keleti István School of Arts tot din Budapesta şi la Universitatea Kaposvár, Departmentul de Teatru şi Film.

 

 

Distribuţia:
Frederic Uzurpatorul / Ducele: Radu Lărgeanu
Rosalinda: Enikő Györgyjakab (Teatrul Maghiar de Stat din Cluj)
Orlando: Miron Maxim
Celia: Sânziana Tarţa
Tocilă: Matei Rotaru
Oliver: Cătălin Filip
Charles: Cristian Grosu
Iubita lui Charles: Mădălina Ciotea (Teatrul „Anton Pann" din
Râmnicu Vâlcea)
Adam: Cătălin Codreanu
Jacques: Cristian Rigman
Phebe: Anca Hanu
Silvius: Mihail Onaca
Audrey: Diana Buluga
Corin: Irina Wintze
Hymen: Flavia Giurgiu (Teatrul Municipal din Turda)
Parce: Miriam Cuibus, Irina Wintze, Anca Hanu
Soldaţi: Angelica Nicoară, Patricia Brad, Alexandra Tarce, Mădălina Ciotea
Curtea Ducelui Surghiunit: Miriam Cuibus, Irina Wintze, Diana Buluga, Anca Hanu

 

Comenteaza