Premianţii Comedy Cluj 2009

Premianţii Comedy Cluj 2009
Un film suedez a primit Trofeul Comedy la festivitatea de închidere a primei ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Comedie.

Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj şi-a desemnat sâmbătă seară câştigătorii, Trofeul Comedy pentru cel mai bun film din competiţie revenind filmului suedez “Voi, cei vii”, în regia lui Roy Andersson.

 

Premiul a fost ridicat, în cadrul Galei de închidere a festivalului, de către reprezentanţii firmei care distribuie pelicula, care au asigurat publicul prezent la Teatrul Naţional “Lucian Blaga” din Cluj că trofeul va ajunge la regizor. Gala premiilor Comedy a continuat cu acordarea distincţiilor pentru  cel mai bun  scenariu, care a revenit lui Andrej Slabakoff, scenarist şi regizor al peliculei bulgare “Hindemidth”. Premiul i-a fost înmânat de conaţionalul său Alexander Grozev, preşedintele Consiliului Naţional de Film din Bulgaria. Premiul pentru cea mai bună regie a mers în Rusia, fiind acordat regizorului filmului “Plutind la întâmplare”, Boris Khlebnikov.

 

Premiul pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal a fost împărţit între protagonistele filmelor “Doar sex şi nimic altceva” şi “Louise-Michel”, Judit Schell (Ungaria), respectiv Yolande Moreau (Franţa). Cel mai bun actor în rol principal a fost premiul acordat unui actor fetiş al filmelor celebrului regizor spaniol Pedro Almodovar, Javier Camara, pentru rolul Maxi din pelicula “Fuera de Carta/Specialitatea Bucătarului”.  Juriul a mai acordat o menţiune specială coproducţiei americano-irakiene “David&Layla”, o reiterare a poveştii romantice Romeo şi Julieta. Premiul publicului a fost câştigat de un film unguresc, “Valami Amerika/Cealaltă America”. De asemenea, câştigătorul secţiunii de scurtmetraje, în care s-au înfruntat  12 pelicule, a fost tot un film unguresc, “Cina”, în regia lui Karchi Perlmann. Menţiunea specială a juriului de scurtmetraj condus de regizorul Paul Negoescu a mers către filmul “Vostok”, în regia lui de Jan Andersen (Franţa).

 

Juriul şi organizatorii Comedy 2009 au acordat şi două premii pentru excelenţă în cinematografie actorilor Tora Vasilescu şi Marin Moraru.

 

în plus, revista cultural-literară Luceafărul a recompensat trei dintre filmele festivalui cu diplome pentru excelenţă. Acestea au fost acordate filmelor “Frumoasa Dunăre Albastră” (Serbia), “Fabrica de Biciclete” (Franţa) şi scurtmetrajul “True Love”, în regia ucraineanului Konstantin Wubbe.

 

Gala de închidere a primei ediţii a Comedy a fost prezentată de actorul clujean Dorel Vişan, iar la finalul evenimentului a urcat pe scenă şi preşedintele Consiliului Naţional de Cinematografie, Eugen Şerbănescu. “Iată-ne la finalul acestei prime ediţii a Festivalului Comedy Cluj! Este, după toate semnele, un succes pe care noi îl salutăm ca atare. Municipiul Cluj-Napoca devine cetatea de scaun a festivalurilor de film de organizare românească, dar de participare internaţională şi este foarte important că avem, probabil, de-a face cu una dintre urbele cu cea mai mare vocaţie din România de găzduire şi receptare a actului de cultură cinematografic. Aş vrea să vă spun că CNC sprijină cu toată dragostea toate festivalurile care au loc la Cluj”, a afirmat Şerbănescu.

 

“Sper că v-a plăcut festivalul, sper că veţi veni mulţi de acum încolo la Comedy Cluj”, a spus, în închiderea ceremoniei, Sorin Dan, directorul Festivalului.

 

 

200 de proiecţii

 

“Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj”, primul festival de film de comedie din Cluj, s-a desfăşurat în perioada 10-18 octombrie, la Cluj-Napoca şi a inclus 70 de filme din 25 de ţări, prezentate în cadrul a 200 de proiecţii, la trei cinematografe- Republica, Arta, Victoria şi Casa de Cultură a Studenţilor.

 

Comenteaza