#PietonalePentruPietoni. O stradă din centrul Clujului se transformă în living urban, animat de artişti: "Centrul vechi e mai mult decât o parcare"

#PietonalePentruPietoni.  O stradă din centrul Clujului se transformă în living urban, animat de artişti: "Centrul vechi e mai mult decât o parcare"

#PietonalePentruPietoni este campania prin care organizatorii festivalurilor Jazz in the Park şi Jazz in the Street vor să sublinieze că centrul vechi al oraşului trebuie să fie mai mult decât o parcare. Ei vin şi cu un exerciţiu de imaginaţie, pus în practică în cadrul Zilelor Clujului 2018: transformă strada Georges Clemenceau într-un living urban, animat de artişti stradali.

Alin Vaida, director executiv Fapte (asociaţie producătoare a celor două festivaluri clujene menţionate mai sus n.red.), a vorbit pe larg despre campania #PietonalePentruPietoni într-un interviu acordat ZIUA de CLUJ.

Ce presupune campania #PietonalePentruPietoni şi ce se urmăreşte prin această iniţiativă?

Alin Vaida: În primul rând, dăm creditele noastre prietenului și colaboratorului Marius Moga, de la Atelier Mass, care a venit cu ideea acestui hastag. Campania #PietonalePentruPietoni urmărește să ne stimuleze pe noi toți - autorități, șoferi, pietoni, întreaga comunitate locală - să respectăm ceva asumat: anume faptul că centrul vechi al orașului trebuie să fie mai mult decât o parcare. Noi avem destul de multe spații pietonale în oraș, dar care nu sunt de fapt chiar pietonale. Parcă ne este frică să renunțăm la mașini sau să pretindem acest respect. Așa este și pe strada Andrei Șaguna, pe care am activat-o anul trecut la ArtStreet: teoretic ea e pietonală, dar e constant plină de mașini în tranzit sau parcate. Poate cel mai mult putem spune despre ea că e o stradă cu sens unic.

Nu e greu să facem asta și pe viitor, toți vom câștiga. Vă recomand un exercițiu de imaginație tuturor cititorilor: mergeți în Piața Muzeului, uitați-vă la zona aceasta și încercați să vă imaginați piața cu trafic. Pare real? Nu cred. Ei bine, ea este pietonală integral doar de 8 ani.

Nu sunt arhitect, dar am un spirit de observație bun și pot spune că în toate orașele în care am fost și am simțit că au un nivel de trai bun, am putut observa transport în comun bine pus la punct și un mare respect pentru pietoni.

Este viabil proiectul unui centru pietonal la Cluj? (clujenii au propus în cadrul proiectului de Bugetare Participativă pietonale şi pe Napoca, Iuliu Maniu, Lucian Blaga și Kogălniceanu - unde Primăria pregăteşte deja un concurs de soluţii)

A.V. Sincer, cred că suntem pe un drum bun. Clujul crește constant de mulți ani deja. Și e frumos că am ajuns să ne gândim serios la această problemă, a calității vieții noastre, influențate de trafic. Acum 10-15 ani, această problemă nu era în mintea niciunui cetățean. Dar acum suntem în momentul în care trebuie să acționăm.

După cum menționam, avem multe străzi care în teorie sunt pietonale, dar în practică nu prea. Dar eu cred că tot ce ne lipsește este să ne asumăm că le vrem pietonale. E un efort comun, al nostru. Acela de respectare a spațiului public, de care trebuie să se poată bucura oricine.

Să presupunem că avem centru pietonal. Cum îl animăm? Stă Clujul bine la capitolul artiști stradali, dar din punct de vedere al legislației?

A.V. La fel ca și în cazul pietonalelor, arta stradală nu e într-o situație grozavă la Cluj sau în România, dar trebuie să fim optimiști și să tragem tare ca să vedem cum putem dezvolta acest sector. Ce pot spune este că există mult potențial. În primul rând, autoritățile au o deschidere foarte mare față de arta stradală: dovadă stă în faptul că ne invită și încurajează să facem proiecte de acest gen.

Ca să avem mai mulți artiști de artă stradală e simplu: trebuie în primul rând să le oferim un mediu prietenos, iar apoi să-i ajutăm să se poată întreține din asta. Legislația în România este destul de scorțoasă privind artiștii stradali, dar în Cluj sau în orașele cu turism dezvoltat încep să se facă pași importanți în acest sens. Artișii vor deveni tot mai numeroși, dacă le dăm un cadru de exprimare.

ArtStreet la Zilele Clujului 2018

Anul acesta ArtStreet activează una dintre pietonalele frumoase ale Clujului, strada Georges Clemenceau situată în zona Pieţei Muzeului. 

De ce aţi ales pentru 2018 strada Clemenceau?               

A.V. Clemenceau e o stradă frumoasă, este foarte potrivită pentru un exercițiu despre cum poate arta stradală să anime străzile și cum putem noi, ca cetățeni ai orașului, să valorificăm un spațiu în care accesul mașinilor este restricționat. În plus, aici „încurcăm” mai puțini locatari pentru că este o stradă pietonală.

Întotdeauna ne-am dorit să ajutăm orașul și comunitatea prin proiectele pe care le realizăm, iar în acest moment simțim că merită să acordăm atenție acestui subiect: orașul devine din ce în ce mai aglomerat, mai sufocat de trafic, iar această situație are nevoie de o rezolvare mult mai complexă decât putem noi livra. Însă ne putem face și noi partea noastră la găsirea acestei rezolvări, iar o soluție este să respectăm spațiul pietonal și să-l vedem fără mașini.

Strada Clemenceau este perfectă pentru acest mic experiment: este pietonală, are terase funcționale, iar publicul este obișnuit să nu găsească mașini aici. Noi vrem doar să amplificăm acest sentiment.

Ce pregătiţi pentru ArtStreet la Zilele Clujului 2018?

A.V. Nu e un proiect mare, dar e un proiect cu mesaj. În primul rând, încercăm să „cucerim” această stradă și să o lipsim de mașini câteva zile, iar apoi ne propunem să avem un eveniment prietenos, de care să se bucure cât mai mulți oameni. Ca artiști participanți, am mers pe un concept de prietenie. Avem artiști prezenți cu care am lucrat mult, pe care ne dorim să-i promovăm și alături de care ne face plăcere să ne petrecem timpul.

Vrem să vă imaginați acest mic eveniment al nostru ca o petrecere de apartament la care-ți chemi toți prietenii să vină să se distreze. Îi vom avea alături de noi pe Dan, solistul trupei Byron, pe Oigăn de la Robin and the Backstabbers, trupele Infusion și Sidewalk Troubadours, momente de teatru de păpuși, warm up cu DJ și o terasă.

Sâmbătă, 19 mai

· 16:00 -17:00 Teatru de păpuși Teatrul Apetit, Micul Prinț

· 17:00 - 18:00 Le Minion

· 18:00 – 19:00 Andrei Petru

· 19:30 - 20:30 Sidewalk Troubadours

· 21:00 - 22:00 Oigăn (Robin and the Backstabbers) & Ami (Moon Museum)

Duminică, 20 mai:

· 16:00 -17:00 Teatru de păpuși Teatrul Apetit, Micul Prinț

· 17:00 - 18:00 - Le Minion

· 18:30 - 19:30 Dan (byron)

· 20:00 - 21:00 Infusion

· 21:00 – 22:00 Corbu

 

 

Intrarea în livingul urban de pe Clemenceau este liberă.

Comenteaza