Piața de IT și gaming favorizează business-urile în post-producția de film la Cluj. Președinte TIFF: "Asfaltați drumul spre CREIC"

Piața de IT și gaming favorizează business-urile în post-producția de film la Cluj. Președinte TIFF: "Asfaltați drumul spre CREIC"

Datorită industriei înfloritoare de IT, Clujul ar putea deveni un important centru cinematografic, în special în zona de post-producție. Un fond regional pentru film, gândit de TIFF și Primăria Cluj-Napoca, ar urma să fie lansat în toamna acestui an.

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) aduce la Cluj-Napoca, de 18 ani de zile, cele mai bune filme ale lumii. În ultimii ani, organizatorii festivalului și-au propus să dezvolte un program ambițios destinat profesioniștilor din cinematografie. Regizori, scenariști, actori, specialiști în post-producție și în atragerea de fonduri, directori de festival sau oameni de afaceri din industria fimlului au ajuns în orașul de pe Someș în căutare de noi proiecte. Un program care dă roade este proiectul Transilvania Pitch Stop (TPS), ce are scopul de a descoperi și de a sprijini o selecție puternică de proiecte de lungmetraj, de a oferi training și o platformă de prezentare și networking realizatorilor. Un produs al acestui program este filmul “Monștrii” (regizor Marius Olteanu), singurul lungmetraj românesc aflat în competiția pentru Trofeul Transilvania 2019.

Peste 800 de invitați vor sosi, pe perioada TIFF 2019, la Cluj-Napoca, între care numeroși profesioniști din industria de film: “Legat de partea tangentă festivalului, între 5 și 8 iunie 2019 se vor întâmpla multe întâlniri profesionale la Cluj. Vor veni profesioniști din industria de film să caute proiecte noi pentru co-producții, să vadă film românesc. E important faptul că proiectul Transilvania Pitch Stop (TPS), care e un brand al TIFF-ului, a ajuns deja să producă filme premiate, apreciate în străinătate. De asemenea, Clujul va găzdui o conferință organizată de Comisia Europeană (European Film Forum) și care se va întâmpla la hotelul Platinia, unde se vor dezbate lucruri importante pentru profesioniștii de cinema", a declarat Tudor Giurgiu, președintele TIFF, într-o conferință de presă.

Platou de film construit de la zero în CREIC, testat la TIFF 2019

TIFF propune anul acesta un experiment îndrăzenț - Uzina Filmelor de Amatori. Conceptul creat de renumitul regizor, scenarist si producător francez Michel Gondry (premiat cu un Oscar pentru Cel mai bun scenariu original Eternal Sunshine of the Spotless Mind) oferă publicului șansa de a-și crea propriul film, punând la dispoziție decoruri, echipament și toate resursele necesare.

Studioul cinematografic va fi construit de la zero în spațiul CREIC – Centrul de Excelență pentru Industriile Creative (Strada Lombului), cu peste 15 decoruri individuale incluse, este șansa publicului de a experimenta tot ce se întâmplă în fața, dar și în spatele camerelor de filmat. Timp de trei ore, participanții vor lucra în echipe și vor parcurge, sub îndrumarea instructorilor Uzinei, toate etapele de producție: de la scenariu, distribuție, regie, până la crearea efectelor speciale și a coloanei sonore. La finalul fiecărei sesiuni, filmele vor fi proiectate, vor intra în posesia autorilor și vor putea fi distribuite de aceștia, pentru a obține binemeritata apreciere a publicului.

Proiectul Uzina Filmelor de Amatori va fi deschis în perioada 31 mai – 31 iulie 2019, însă președintele TIFF, Tudor Giurgiu, cere autorităților să facă drumul de acces către CREIC pentru a rămâne functional și în viitor.

“Deocamdată, eu sper, măcar Primăria să asfalteze drumul spre Centrul Regional pentru Industrii Creative (CREIC). Stația de autobuz este jos la baza dealului și nu e o urcare tocmai plăcută. Nu e încă accesibilizată zona. Proiectul și gândirea sunt bune în ani, asta a fost și ideea noastră, de al deschide spre cee ace Cristi Hordilă (manager TIFF) și Centrul Culural Clujean (CCC) lucrează la Future of Work și sunt convins că e un  spațiu unde se va putea face post-producție de film, grafică de film, el va avea utilitate în viitor, dar, deocamdată, pentru noi, când vine vorba de infrastructură, nu ne ajută prea mult”.  

Centrul Regional de Excelență în Industrii Creative (CREIC), botezat de mass-media locală "Buftea de Cluj" sau ”Hollywood-ul pitic” a pornit la drum, la final de 2018, cu o întârziere de trei ani, după ce a fost "sabotat", pe de o parte, de alunecări repetate de teren, pe de alta, de societăți care intrau în insolvență în timpul desfășurării lucrărilor.

Suprafaţa totală a CREIC este de 13.256,35 mp, din care 2,230,93 sunt spaţii de birouri, 966,07 mp ateliere de creaţie, 1.056,55 mp spaţii funcţionale. În exteriorul construcţiei sunt amenajate un amfiteatru verde, platforme cu gazon circulabil şi spaţii exterioare deschise publicului pentru organizarea de diverse manifestări în aer liber. Centrul dispune de 334 de locuri de parcare, din care 209 în exterior şi 125 la subsol. 

Fond de Film

Tudor Giurgiu a propus autorităților clujene crearea unui Fond de Film încă din 2010. În ultimii ani, de demersurile pentru concretizarea acestui proiect s-a ocupat Cristian Hordilă, manager TIFF, care a explicat că Fondul de Film va fi integrat în proiectul „Cluj Future of Work” și ar urma să fie lansat în tomana acestui an.

“Căutând, cercetând, am înțeles că marele atu al Clujului poate să fie în zona de post-producție, zona digitală, efecte speciale, această zonă interdisciplinată legată cu piața IT și piața de gaming și atunci, odată cu dezvoltările și cercetările care se vor întâmpla în proiectul Future of Work, proiectul nostru – fondul de film regional – va suferi această conversie înspre o zonă de finanțare de susținere în partea de post-producție. Am reluat discuțiile cu Primăria Cluj-Napoca și cu avocații cu care ne consultăm și intenția noastră ar fi ca în tomana anului acesta să putem să îl închidem și să îl anunțăm”, a declarat Cristian Hordilă.

Cluj-Napoca este primul oraș din Estul Europei care primește o finanțare nerambursabilă în valoare de 5,6 milioane de euro pentru analiza si testarea unor scenarii care să permită sectorului cultural, academic, de afaceri și administrației și, în general, comunității să se pregătească pentru schimbările pe care următorii 20 de ani le vor aduce în piața forței de muncă.

Cluj Future of Work urmărește ca timp de trei ani să implementeze trei obiective principale: facilitarea tranziției la tehnologia 4.0, creșterea competitivității și implicarea în nevoi societale pentru industriile culturale ale orașului (film, design, muzică, meșteșuguri, media etc.) și înțelegerea și propunerea de schimbări fundamentale privind organizarea muncii la nivelul orașului prin lucrul cu categoriile sociale excluse în prezent pe piața muncii.

TIFF 2019 va avea loc între 31 mai și 9 iunie la Cluj-Napoca. 

 

 

 

 

 

Comenteaza