Petiţie pentru salvarea Muzeului de Farmacie din Cluj-Napoca

Petiţie pentru salvarea Muzeului de Farmacie din Cluj-Napoca
Conducerea Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT), în subordinea căreia este Muzeul Farmaciei, a făcut apel către Primăria Cluj-Napoca să îşi exercite dreptul de preemţiune pentru a achiziţiona clădirea în care funcţionează Colecţia de istorie a Farmaciei şi care este în pericol de evacuare. În acest scop, MNIT a lansat şi o petiţie online.

Clădirea istorică care găzduieşte colecţia şi care a funcţionat ca farmacie încă din secolul XVI a fost retrocedată, iar noii proprietari doresc să o vândă. Preţul solicitat de moştenitori pentru păstrarea de către MNIT a parterului este de 600.000 de euro. Pentru întreg spaţiul, de 863 mp, suma cerută este de 1 milion de euro. Conducerea MNIT a primit două somaţii de evacuare, ultima fiind valabilă până în 9 noiembrie.

"Facem un nou apel şi pe această cale către toţi cei care cunosc situaţia Colecţiei de Istorie a Farmaciei din Cluj şi anume către Ministerul Culturii, autorităţile judeţene şi locale, cât şi către cei care nu cunosc situaţia, dar ne pot sprijini pentru a salva cât mai este timp acest muzeu aparte, unde, din 1573, a funcţionat neîntrerupt o farmacie. Facem apel în mod special către cei cărora le pasă şi nu le este totuna că mai dispare un muzeu din patrimoniul naţional. 

Vă cerem să ne sprijiniţi pentru ca autorităţile locale să prioritizeze negocierile cu cei care au revendicat şi câştigat în instanţă această clădire monument şi să ne susţineţi în demersul nostru de salvare a acesteia şi a Colecţiei de Istorie a Farmaciei (clădire de patrimoniu de sec. XVI).

Din păcate, dreptul de preemţiune, pe care Primăria Cluj-Napoca şi-l exercită în prezent pentru achiziţionarea parţială a clădirii, expiră la sfârşitul anului. Mai mult, neofertarea întregului spaţiu îngreunează negocierile, iar noi am ajuns să fim presaţi cu evacuarea iminentă. Acestea sunt motivele pentru care recurgem şi la această formă de susţinere, după zecile de memorii trimise de când ne confruntăm cu situaţia respectivă", se arată în petiţia online. 

Până în prezent, documentul a fost semnat de 477 persoane. Primăria Cluj-Napoca a adoptat în ultima şedinţă de Consiliu Local o hotărâre care prevede alocarea unui spaţiu de 800 mp pentru mutarea colecţiei de istorie a farmaciei. Purtătorul de cuvânt al municipalităţii, Oana Buzatu, a declarat că instituţia pe care o reprezintă se află în procedură de negociere cu proprietarii clădirii şi că s-au făcut deja expertize privind evaluarea imobilului. 

Pe de altă parte, conducerea MNIT a explicat că piesele Muzeului de Farmacie, fiind de patrimoniu, nu pot fi relocate cu uşurinţă, pentru că trebuie respectate o serie de reglementări referitoare la securitate sau la microclimatul în care trebuie păstrate pentru a nu se degrada.

Muzeul Farmaciei este vizitat anual, în medie, de 10.000 de turiști, majoritatea străini. Importanța colecției de la Cluj rezidă atât în obiectele de patrimoniu în sine, cât și în clădirea care o adăpostește.

În ceea ce privește obiectele, colecția include cel mai bogat lot de vase farmaceutice din întreaga regiune (cca. 1500), aparatură de laborator, manuscrise și tipărituri (ediții rare de secol XVI-XVIII), ingrediente celebre (praf de mumie) și un important lot de aparate medicale (valoarea prin vechime - primul electrocardiograf din România - sau asocierea cu mari personalități ale lumii medicale românești, precum Iuliu Hațieganu). Patrimoniul colecției include 3.000 de obiecte, de la mobilier de epocă la mici sticluțe și retorte.

Muzeul Farmaciei a fost fondat în 1954, fiind una dintre cele mai timpurii colecții de acest tip din Europa. În România există doar două astfel de muzee, cel de la Cluj, subordonat Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, și cel de la Sibiu, parte a Muzeului Brukenthal.

 

Comenteaza