Peste 30 de biblioteci din Cluj vor fi modernizate și dotate cu echipamente IT. Investiție de 4 mil. lei

Peste 30 de biblioteci din Cluj vor fi modernizate și dotate cu echipamente IT. Investiție de 4 mil. lei

Este vorba de un proiect al forului administrativ județean clujean pentru modernizarea, extinderea și dotarea cu echipamente IT a 34 de biblioteci din județul Cluj.

Consiliul Județean Cluj va supune dezbaterii, în cadrul ședinței ordinare de joi, 28 martie a.c., un proiect de hotărâre care vizează aprobarea inițiativei „ClujDigitalHub@BibliotecaTa”, cuprinzând activități de modernizare/ extindere a 2 biblioteci și dotare cu echipamente IT a 32 de alte biblioteci, din județul Cluj.

Într-o eră a digitalizării este esențial ca și bibliotecile să se alinieze evoluției tehnologice, astfel încât să ofere oportunități de dezvoltare a abilităților și competențelor celor care le trec pragul. Ne dorim ca, în cel mai scurt timp posibil, acest proiect să fie implementat, fiind convinși de impactul pozitiv pe care îl va avea”, a transmis șeful CJ Cluj, Alin Tișe.

În contextul în care, potrivit legii bibliotecilor, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj-Napoca are atribuția de a coordona activitatea bibliotecilor din județul Cluj, a fost constituit un consorțiu împreună cu 33 de unități administrativ-teritoriale și Centrul Cultural Clujean, în vederea depunerii spre finanțare a acestei inițiative.

Proiectul „ClujDigitalHub@BibliotecaTa” va fi promovat pentru obținerea de sprijin financiar în cadrul investiției 17. Scheme de finanțare pentru biblioteci pentru a deveni hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale. Apel 2.

Solicitantul fondurilor va fi Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj-Napoca, iar parteneri sunt UAT-urile: Așchileu, Băișoara, Borșa, Buza, Cămărașu, Cătina, Câțcău, Chinteni, Chiuiești, Ciucea, Cornești, Dăbâca, Dej, Frata, Gherla, Huedin, Iclod, Jucu, Mărgău, Mihai Viteazu, Mintiu Gherlii, Moldovenești, Negreni, Panticeu, Recea Cristur, Săcuieu, Săndulești, Tritenii de Jos, Turda, Unguraș, Vad, Viișoara, Vultureni.

Prin proiect, minim 2.700 de cetățeni din categorii defavorizate - persoane cu dizabilități, seniori, femei (casnice), șomeri, străini și minorități naționale - și din comunitățile rurale vor beneficia de formare pentru dezvoltarea competențelor digitale de bază în bibliotecile transformate în hub-uri digitale și în cele dotate cu echipamente noi.

Bugetul total al proiectului va fi de 4.004.370,35 lei, cu T.V.A. inclus, acesta urmând a fi depus spre finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Comenteaza