"Parking", cel mai nou film al lui Tudor Giurgiu, intră în cinema

"Parking", cel mai nou film al lui Tudor Giurgiu, intră în cinema

Cel de-al patrulea lungmetraj semnat de Tudor Giurgiu se lansează în cinematografele din întreaga ţară săptămâna aceasta, după ce va avea trei avanpremiere în Oradea (11 iunie), Timişoara (12 iunie) şi Iaşi (13 iunie). Filmul a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF).

Adaptarea romanului "Apropierea" i-a impresionat pe cei peste 2.000 de cinefili prezenţi la deschiderea TIFF, care au întâmpinat echipa filmului, la finalul proiecţiei, într-un ropot de aplauze. Publicul nu a fost singurul plăcut surprins, filmul primind numeroase cronici entuziaste după proiecţiile de la Cluj.

"O celebrare a dragostei şi a posibilităţilor infinite ale vieţii, Parking are tot ce-i trebuie pentru a-şi captiva publicul din ţară", notează Cinemagia.ro, "un fluent film - poem despre singurătate, depărtare, incapacitatea de a te desprinde şi imposibilitatea de a te apropia" (liternet.ro), Mihai Smarandache şi Belen Cuesta sunt foarte buni (întreaga distribuţie este, de altfel, extrem de bine condusă - probabil cel mai mare atu al filmului), iar atracţia dintre personajele lor este credibilă" (Ziarul Metropolis).

"Cinema-ul românesc rareori oferă personaje mai luminoase decât Adrian, un alt atu al acestui film scris cu publicul (şi nu cu premiile la diverse festivaluri) în minte. Este ceva cu totul cuceritor în curajul acestui om blând şi tăcut, plecat din orăşelul lui de munte şi ajuns în sudul sufocant al Spaniei, fără acte şi fără să ştie vreo boabă de spaniolă, animat de fascinaţia romantică a unui nou început", relevă Cinemagia.ro.

În capitală, avanpremiera filmului va avea loc în cadrul Festivalului de Film European, la Cinema Pro (20:30), în timp ce premiera este rezervată Retrospectivei TIFF la Bucureşti, la cinema Elvire Popesco (22:00). Ambele proiecţii vor avea loc în prezenţa echipei care va povesti publicului despre experienţa celor opt săptămâni de filmare în Spania.

"Parking" spune povestea lui Adrian, un poet din Sângeorz-Băi care emigrează ilegal în Spania anului 2002. Odată ajuns în Cordoba, viaţa lui se transformă într-o aventură complicată, pendulând între imposibila poveste de dragoste cu o cântăreaţă spaniolă şi dorul de casă. Călătoria lui în căutarea marii iubiri se va transforma într-o poveste surprinzătoare, sensibilă şi plină de provocări. 

"Întâlnirea cu Marin Mălaicu Hondrari mi-a dat ocazia să înţeleg mai bine ce se întâmplă cu un emigrant aflat la mii de kilometri depărtare de casă. De la dorinţa de a nu deranja, de a trece neobservat, până la frica de a te îmbolnăvi şi a nu mai putea lucra, teama de eşec sau insucces. Am adoptat deopotrivă cu drag şi sfială personajele lui şi mă bucur că, în fine, aventura acestui poet bistriţean idealist şi visător vede lumina ecranului", a declarat Tudor Giurgiu.

Din distribuţie fac parte actori spanioli de talie internaţională ca Belen Cuesta, Ariadna Gil, Luis Bermejo, dar şi actori români foarte îndrăgiţi: Carmen Florescu, Valentin Popescu, Emilian Oprea, Fulop Erzsebet şi Paul Cimpoieru. În rolul principal, iubitorii de teatru şi film îl vor recunoaşte pe Mihai Smarandache, premiat în numeroase festivaluri pentru performanţele sale deosebite pe scena teatrului românesc.

În 11 iunie, de la 20:00, la Cinema Palace din Oradea, va avea loc o proiecţie "Parking" în avanpremieră, urmată de întâlnirea cu Tudor Giurgiu şi scriitorul Marin Mălaicu-Hondrari, în timp ce a doua zi, pe 12 iunie, tot de la 20:00, la Filarmonica Banatul din Timişoara spectatorii vor discuta despre film cu Tudor Giurgiu şi actriţa Carmen Florescu.

În 13 iunie, în cadrul Zilelor Filmului Românesc de la Iaşi, "Parking" va fi proiectat în prezenţa lui Tudor Giurgiu, Mihai Smarandache, Carmen Florescu şi Marin Mălaicu-Hondrari, de la ora 20:00, la Ateneu. "Parking" se lansează în cinematografele din întreaga ţară pe 14 iunie

Comenteaza