Papa Pius al XII-lea, propus ca Drept între Neamuri

Papa Pius al XII-lea, propus ca Drept între Neamuri

O petiţie de recunoaştere a Papei Pius al XII-lea ca Drept între Neamuri, adresată Memorialului Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim, a fost anunţată de Fundaţia Pave the Way (Neteziţi Calea). Iniţiativa a fost anunţată Papei Benedict al XVI-lea de către Gary Krupp, fondatorul fundaţiei amintite, al cărei obiectiv este încurajarea dialogului interreligios. Evreul Krupp s-a întâlnit cu Sfântul Părinte la sfârşitul audienţei generale de miercuri, 16 septembrie a.c.

 

El i-a prezentat Sfântului Părinte o carte despre predecesorul său: un volum ce reproduce 255 de pagini din cele aproximativ 3.000 de documente despre Papa Pius al XII-lea. Documentele, însoţite de fotografii, sunt rodul investigaţiilor privitoare la viaţa lui Eugenio Pacelli şi a operei lui de ajutorare a evreilor în cel de-Al Doilea Război Mondial.

 

 “Este un semn de recunoştinţă”, a declarat Krupp pentru L Osservatore Romano, “pentru iniţiativele Papei Benedict al XVI-lea în favoarea dialogului dintre catolici şi evrei”. într-o altă declaraţie din luna iulie, Krupp explica munca depusă, spunând, printre altele: “Am găsit mii de documente (legate de Papa Pius al XII-lea), dar printre ele niciunul negativ” (adică demonstrând acţiuni împotriva evreilor). Investigaţiile făcute de fundaţie vor fi reluate de Memorialul Yad Vashem, care va decide atribuirea titlului de Drept între Neamuri. Peste 22.000 de oameni din 45 de ţări au primit acest titlu din partea statului Israel.

 

Doar un evreu sau o instituţie evreiască poate să propună o astfel de nominalizare, trebuind să demonstreze că cel propus a oferit asistenţă în mod repetat sau substanţial evreilor, fără să aştepte ceva în schimb. (catholica.ro)

Comenteaza