Orga Academiei de Muzică funcţionează din 1800

Orga Academiei de Muzică funcţionează din 1800

 Restaurarea orgii vechi de aproape două secole aflate în patrimoniul Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” a costat 21.000 de euro. Aceasta va fi prezentată duminică, după aproape trei luni de muncă.

 

“A fost nevoie de restaurare din cauza uzurii extreme. Aici se studiază în fiecare zi de la 6 dimineaţa la 10 seara”, a declarat conferenţiarul Maria Abrudan, de la Facultatea de Interpretare a Academiei.

 

Aceasta este a treia restaurare a orgii, iar dacă nivelul de întrebuinţare va rămâne constant, ea va trebui recondiţionată în 15 ani. Orga a fost construită în 1819 de Samuel Maetz în comuna Hoghilag (Sibiu), apoi demontată temporar în 1830 şi reparată pentru prima dată în 1931 de o firmă din Timişoara. Instrumentul a fost demontat din biserică în 1992, după ce, timp de doi ani, satul rămăsese fără preot.

 

Biserica e nefolosită încă din 1991, “suportând de atunci repetate spargeri”, potrivit unui istoric. Orga a fost adusă la Academia din Cluj în 1994, după doi ani de restaurări. “Ne împărţim studiul, avem un număr egal de ore în timpul săptămânii”, spune Silvia Lukacs (21 ani) de la Facultatea de Interpretare, adăugând că obiectul este sensibil la temperatură, astfel că încăperea în care se află trebuie monitorizată constant. “Chiar şi poluarea oraşului dăunează orgii. Aveam smog pe instrument şi crăpături din cauza umidităţii”, arată Abrudan. 11 studenţi ai Academiei studiază orga la modulul de interpretare.

 

 Ea va fi prezentată festiv duminică, la 18.30, printr-un concert ce include o lucrare în primă audiţie absolută, scrisă de compozitorul Dan Voiculescu, dar şi piese din Barocul muzical.

Comenteaza