Operele ce deschid noua stagiune la Milano şi Paris, transmise live la Cinema Victoria

Operele ce deschid noua stagiune la Milano şi Paris, transmise live la Cinema Victoria
Spectacolele care deschid stagiunea 2013-2014 de la Scala din Milano și Opera Națională din Paris vor fi transmise live, prin satelit, la Cinema Victoria.

Transmisiunea de la Milano a Traviatei, cu care Scala din Milano începe noul sezon, se va realiza sâmbătă, 7 decembrie, de la ora 19.00. Data de 7 decembrie este tradițională pentru începerea noii stagiuni la Scala, deoarece atunci este sărbătorit sfântul Ambrosie, ocrotitorul orașului Milano. Opera aleasă are, la rândul său, o semnificație aparte: este anul Verdi, iar Scala a ales să-l celebreze pe maestrul liric italian montând opera sa favorită.

Din distribuție fac parte soprana germană Diana Damrau (Violetta), tenorul polonez Piotr Beczala(Alfredo), baritonul sârb Željko Lučić (Giorgio). Bagheta dirijorală îi aparţine italianului Daniele Gatti, iar regia este semnată de regizorul rus Dmitri Tcherniakov. Trailerul spectacolului poate fi vizionat aici: http://www.youtube.com/watch?v=8DFUEkWwQpk .

Diana Damrau şi-a început studiile de operă la Universitatea de Muzică din Würzburg, sub îndrumarea sopranei românce Carmen Hanganu. A concertat la Staats Oper Viena, Metropolitan Opera New York, Royal Opera House Londra, precumşi la Festivalul de operă de la Salzburg. Şi-a continuat în ultimiiani explorarea posibilităţilor repertoriului de bel canto, preocupare care a cuprins opera lui Rossini Le comte Ory (la Metropolitan Opera, New York) sau opera lui Donizetti Linda di Chamounix (la Gran Teatre del Liceu Barcelona). În afară de operă, Diana Damrau e o prezenţă obişnuită pe scena concertistică, susţinând recitaluri din CarminaBurana (Orff), Requiem (Mozart), Messiah (Handel), în săli de concerte renumite precum Musikverein (Viena), Carnegie Hall (New York) sau Wigmore Hall (Londra). A colaborat cu mari dirijori precum James Levine, Zubin Mehta sau Lorin Maazel.

PiotrBeczala, originar din Katowice, Polonia, a debutat în Austria, la Landestheater din Linz, după care a devenit membru al Operei din Zürich. Între 2004 şi 2006 a parcurs o serie de debuturi de succes în mari case de operă internaţionale precum Royal Opera House Londra (cu Der Rosenkavalier, Faust, Rigoletto), San Francisco Opera (cu Evgheni Onegin), Metropolitan Opera New York şi La Scala (cu Rigoletto). Face parte din distribuţia unei versiuni a operei La Traviata înregistrată cu Opera de

Stat Bavareză de către Farao Classics, CD nominalizatîn 2008 pentru un premiu Grammy. În 2012 a interpretat la MET rolul lui Chevalier Grieux din opera Manon a lui Massenet, având-o ca parteneră pe Anna Netrebko.

Željko Lučić a debutat în 1993 cu rolul lui Silvio din opera lui Leoncavallo Pagliacci, debut care i-a asigurat activitatea timp de 5 ani la Teatrul Naţional din Novi Sad. După aceststagiu, timp de 10 ani a fost membru al Operei din Frankfurt. Este cunoscut în special pentruinterpretările sale în roluri din operele lui Giuseppe Verdi, acoperind până în prezent 23 de roluri principale din lucrările celebrului compozitor italian. În 2006 a debutat la Metropolitan Opera New York în rolul lui Barnaba din La Gioconda lui Ponchielli, lucrareîn care a avut-o parteneră pe Violeta Urmana.

Daniele Gatti are în palmaresul dirijoral o serie întreagă de orchestre ale unor renumite case de operă sau festivaluri, printre care Royal Opera House Covent Garden, Staats Oper Viena, Bayreuth Festival. În 1996 a devenit dirijorul principal al Royal Philharmonic Orchestra. În prezenteste director muzical al Orchestre National de France (orchestra simfonică din cadrul Radio France), precum şi dirijor principal al Operei din Zürich. Are în plan un turneu german cu Die Wiener Philharmoniker și întoarcerea la Festivalul de la Bayreuth, pentru a dirija opera Parsifal. Dmitri Tcherniakov este laureat constant al festivalului rusesc de teatru Zolotaia Maska, lucrând de asemenea cu multe din casele de operă europene. A pus în scenă opere precum Aida (Verdi), Tristan şi Isolda (Wagner), Boris Godunov (Mussorgsky), Lady Macbeth (Sostakovich), Don Giovanni (Mozart), lucrări oferite publicului la MariinskyTeatr Sankt Petersburg, Opera din Berlin, Bolshoi Teatr Moscova, Opera Bastille Paris și altele.

Baletul în trei acte Frumoasa din pădurea adormită, care deschide stagiunea Operei Naționale din Paris, va putea fi vizionat în direct luni, 16 decembrie, de la ora 20.30, tot la Cinema Victoria.

Pentru cele două transmisii în directe, prețul unui bilet este de 40 de lei. Spectatorii sunt rugați să ajungă la sală cu cel puțin 15 minute înainte de ora începerii spectacolului și să-și ocupe locurile, pentru a se asigura cele mai bune condiții de audiție.

 

Etichete
Comenteaza