Opera Națională din Cluj nu se închide

Opera Națională din Cluj nu se închide
| Foto: Nicu Cherciu

Deși Ministerul Culturii a redus bugetul pentru "bunuri şi servicii“ la 30% din valoare, reprezentanții Operei Naționale Române din Cluj-Napoca dau asigurări că instituția nu își va închide porțile. 

"Dragi prieteni, am observat interesul față de opera clujeană și putem să vă spunem atât: stagiunea 2018/2019 se ÎNCHIDE în 26 iunie cu "Madama Butterfly" - Giacomo Puccini, așa cum era programat. Închidem doar pentru că mergem în vacanță, nu pentru că au înțeles unii altceva. 

Stagiunea centenară 2019/2020 se DESCHIDE în luna septembrie, cu lucruri noi și frumoase! Vom fi tot noi, cu forțe proaspete și cu aceeași dorință de a vă face să visați alături de noi! Vă așteptăm cu drag la operă!", au transmit reprezentanții instituției clujene, printr-un mesaj publicat pe Facebook. 

Neînțelegerea a pornit de la o conferință de presă care a avut loc la Iași, unde managerul operei de acolo, Beatrice Rancea, a adus în discuție problemele financiare ale instituției pe care o conduce, iar Florin Estefan, managerul Operei Române din Cluj, a declarat că instituția sa se află într-o situaţie similară.

În 28 mai, instituțiile de cultură din țară au primit online o comunicare în care li se spune că, din cauza limitei lunare impusă de Ministerul Finanțelor Publice, s-a acordat un procent de 30% din suma cerută pentru cheltuieli de funcționare.

"Bugetul pentru «bunuri şi servicii», unde intră şi producţia şi funcţionalitatea instituţiei, cu colaboratorii permanenţi în primul rând, fără să mai vorbim de invitaţi, cheltuielile de regie sau altele, acel buget de «Bunuri şi servicii» este în jur de 7% din bugetul general, salariile având ponderea cea mai mare, adică în jur de 92%. Iar de cheltuieli de capital şi investiţii nu poate fi vorba. Acesta este cel mai frumos vis.

Eu, de când sunt director la Opera din Cluj, nu am văzut bani la acest capitol. Problema care ne macină nu este că nu ne vom permite să facem producţii noi, ci că sunt oameni care vin zi de zi la serviciu în regim de angajaţi, dar care sunt plătiţi ca şi colaboratori permanenţi cu sumele aproape jumătate din salariul unui coleg cu care munceşte cot la cot, dar este angajat plin al operei.

Iar acum nici acest salariu nu îl vom mai putea plăti, pentru că din suma aprobată pe trimestru şi alocată pe lunile care vin, este de doar 30% din voloarea ei şi asta doar pentru că aşa a hotărât cineva. Fără să nu se spună o hotărâre de guvern sau o ordonanţă, să menţioneze un act normativ în acest sens“, a explicat Florin Estefan, citat de Hotnews.ro. 

În această toamnă, Opera Națională Română din Cluj-Napoca împlineşte 100 de ani de la înfiinţare. 

Comenteaza