Obiect de origine extraterestră şi tăbliţele de la Tărtăria, într-o expoziţie inedită la Muzeul de Istorie

Obiect de origine extraterestră şi tăbliţele de la Tărtăria, într-o expoziţie inedită la Muzeul de Istorie
Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei găzduieşte începând e mâine o expoziţie inedită, care va cuprinde "talpa de robot", descoperită în Aiud în anii 1970 şi tăbliţele de la Tărtăria (foto), în cadrul primei expoziţii denumită "cabinetul de curiozităţi".

"Întreaga expoziţie a fost gândită în jurul a cinci obiecte principale: un obiect metalic descoperit în zona municipiului Aiud, tăbliţele de la Tărtăria, o aplică medievală, cu simboluri alchimice, descoperită la Vinţu de Jos, două obiecte romane de sticlă şi două amulete egiptene. Piesele pot fi considerate drept curiozităţi din mai multe motive, cum ar fi contextul incert de descoperire, datarea cronologică controversată, sau funcţii şi materiale de realizare incerte", a precizat directoarea Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, Carmen Ciongradi.

Controversele legate de obiectul descoperit la Aiud s-au născut în anul 1983, odată cu cartea "Enigme în galaxie", publicată de Florin Gheorghiţă, unde autorul afirma că obiectul poate avea o provenienţă extraterestră. Aceste supoziţii se bazau pe presupunerea că obiectul de aluminiu, aflat în acelaşi strat arheologic cu oasele preistorice, ar putea fi contemporan cu acestea.

De asemenea, pentru susţinerea afirmaţiei, au existat diverse dezbateri legate de compoziţia chimică a obiectului, care nu ar fi una standard, fapt care i-a determinat pe ufologi să susţină provenienţa extraterestră a obiectului. "Este pentru prima dată când expunem obiectul şi dăm ocazia publicului clujean să vinăs ă îl vadă", a punctat Ciongradi.

"Wunderkammer" este prima expoziţie de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din ultimii patru ani, după ce clădirea principală a instituţiei s-a aflat în renovare.

Expoziţia va putea fi vizitată începând cu noaptea muzeelor, sâmbătă, 18 mai - când accesul va fi gratuit, până în luna octombrie.

 

Comenteaza