Oamenii de afaceri vin în ajutorul Operei Române din Cluj. Prima misiune: renovarea clădirii VIDEO

Oamenii de afaceri vin în ajutorul Operei Române din Cluj. Prima misiune: renovarea clădirii VIDEO
Finanţările publice pentru instituţiile de cultură din România sunt insuficiente pentru a asigura şi salariilor artiştilor şi pentru realizarea de noi producţii în fiecare stagiune. O altă problemă stringentă vizează starea deplorabilă a clădirilor de spectacol. Este şi situaţia Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca.

Din fericire, începând cu 2017, primeşte o mână de ajutor din partea mediului privat. Este vorba despre Clubul Pro Opera Transilvană, proaspăt fondat de Daniel Metz (CEO al NTT DATA România), alături de Răzvan Rimbașiu (medic), Adrian Crivii (firma de evaluare Darian) şi Cornel Cătoi (rector USAMV), asociaţie care îşi propune să ofere ajutor financiar pentru promovarea și realizarea producțiilor de operă şi a diverselor nevoi pe care instituţia de cultură clujeană le are.

Prima misiune: lucrări de renovare interioară a clădirii Operei Naționale Române (monument istoric, ridicat în 1906, aflat în atenţia UNESCO pentru includerea pe lista patrimoniului mondial şi reabilitată doar în exterior în anul 2000; partea de interior fiind o prioritate pentru Ministerul Culturii, conform unui document publicat pe site-ul Guvernului care a rămas doar o promisiune).

Costurile s-au ridicat la 55.000 de lei. De asemenea, cu ajutorul clubului, au fost indentificate şi recuperate planurile originale de arhitectură a clădirii Operei, copiile urmând să fie aduse de la Budapesta la Cluj.

"Dvs nu vedeţi pentru că este vorba de partea din spate, unde noi suntem toată ziua. Dar văd invitaţii, văd soliştii şi fac diferenţa. Asta ţine de bunul simţ al conducătorului instituţiei. Eu sunt de aproape 17 ani aici, din 2000 solist în Opera din Cluj, şi nimeni nu a făcut nimic.

La depozitul din Baciu aproape că plouă pe decoruri. Nimeni nu a zugrăvit, nu a schimbat o lustră. În clădire ne desfăşurăm jumătate din viaţă aşa că am încercat, încet, să fac ordine, să fac curat. În această vară, ca prim proiect al acestui club care a sărit în ajutorul nostru, am zugrăvit spaţiile rămase pe dinafară anul trecut.

S-a dat jos huma de pe pereți, vopseaua în ulei, s-a gletuit, s-a dat cu lavabil, s-au pus plafoniere cu leduri pentru că Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ne cere să schimbăm tot ce se poate schimba pe această tehnologie.

E clădirea cum e, avizele de incendiu sunt cum sunt, trebuie să ne ferim cât putem de incandescență. În sfârşit e alb, e curat, e lumină. Sper ca şi colegii mei să aprecieze aceste lucruri", a spus Florin Estefan, manager general al Operei Române.

Clubul Pro Opera Transilvană îşi mai propune realizarea primei reviste dedicate Operei Naționale Române din Cluj, Opera Story Magazine, publicarea și lansarea unui volum reper dedicat operei şi valorilor sale, la 100 de ani de la Marea Unire şi punerea în scenă a spectacolului "Spărgătorul de nunci", de Piotr Ilici Ceaikovski, pentru copiii fără posibilităţi materiale din judeţ.

"Această misiune are o conotaţie nobilă pentru că, ştim bine, cu vremuri grele, bugetele pentru artă, sport suferă şi în această situaţie este şi Opera Naţională şi ne-am gândit că ar fi bine să dăm o mână de ajutor.

Să vedem cum putem sprijini această instituţie, având în vedere îngrădirile bugetare pe care le au; ce fel de acţiuni ar putea veni în întâmpinarea actului artistic, cum putem noi asigura o fluenţă mai mare în programul managerial asumat de echipa de conducere şi cum putem să aducem această instituţie mai aproape de public.

Ne-am dorit să mobilizăm fonduri private, care să vină suplimentar faţă de subvenţiile de la bugetul de stat, de la administraţia locală, astfel încât pentru anumite proiecte şi categorii de cheltuieli, anumite investiţii foarte necesare şi care, în cazul derulării lor după normele legale existente, ar dura foarte mult sau ar avea piedici nenumărate. Noi am putea acţiona rapid, pragmatic, eficient", a declarat Daniel Metz.

Nu în ultimul rând, fondatorii clubului speră ca în viitorul apropiat şi alţi oameni potenţi din oraş sau din Transilvania să se alăture iniţiativei.

Comenteaza