Noaptea Porţilor Deschise la Teatrul Naţional. Ce vi se pregăteşte

Noaptea Porţilor Deschise la Teatrul Naţional. Ce vi se pregăteşte
Teatrul Naţional Cluj-Napoca va organiza, în data de 13 decembrie, cea de-a treia ediţie a Nopţii Porţilor Deschise.

 

Debutul serii va avea loc la ora 18:00, odată cu atelierul de machiaj teatral condus de actriţa Melania Ursu în cele două foaiere de la rangul II. Concomitent, scenograful Cristian Rusu şi regizorul Tudor Lucanu vor ţine un atelier cu măşti. În cadrul celor două evenimente, vizitatorii fiind invitaţi să asiste la demonstraţii şi să participe direct la realizarea de machiaje şi măşti.

În Studioul Art Club, între orele 19:00 şi 21:00 va avea loc atelierul de animaţie susţinut de Paul Mureşan, creatorul a numeroase afişe de spectacole şi evenimente ale Teatrului Naţional, care vor fi expuse, de altfel, în Studio. În introducerea atelierului, vor fi prezentate o serie de animaţii realizate de artist, iar publicul va putea asista la crearea unei animaţii 2D, după care va avea ocazia să participe activ la crearea unei animaţii.

Studioul "Euphorion" va fi locul de desfăşurare a atelierului inedit de mişcare "În căutarea corpului expresiv", susţinut de actriţa Sânziana Tarţa şi de invitatul ei, Szabó Jószef (violoncel). Atelierul se va desfăşura între orele 16:00 şi 18:00, urmând ca de la ora 18:30 participanţii să ofere o demonstraţie pe scena mare a teatrului, participarea la acesta fiind condiţionată, în limita a 20 de locuri, de completarea unui formular de înscriere ce trebuie depus până în 5 decembrie.

Evenimentele de la Scena mare vor continua la ora 19:00 cu recitalul de muzică interbelică "Iubesc femeia", susţinut de actorul Ruslan Bârlea, ce va fi acompaniat la pian de Lucian Duşa.

În continuare, de la ora 19:30 va fi proiectat making-off-ul spectacolului "Ce nemaipomenită aiureală!" de Eugène Ionesco, film realizat de Mihai Chirilă (camera) şi Rodi Cotenescu (montaj). Filmul prezintă o mostră din universul artistic al lui Silviu Purcărete, care lucrează pentru prima dată cu trupa Naţionalului din Cluj. Este o introducere în întreg procesul creativ, care se desfăşoară precum asamblarea pieselor unui puzzle, într-o manieră specifică regizorului.

Totodată, între orele 20:00 şi 21:50 clujenii sunt chemaţi la o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu actorii Cornel Răileanu, Cătălin Herlo, Anca Hanu şi Romina Merei. Întâlnirea va debuta cu o discuţie despre colaborarea cu regizorul Silviu Purcărete în realizarea spectacolului "Ce nemaipomenită aiureală!", iar spectatorii vor avea posibilitatea să le adreseze actorilor întrebări.

De la ora 22:00, va avea loc un concert cu bucăţi din concerte, cu Ada Milea, Bobo Burlăcianu, Anca Hanu şi Cristian Rigman, în cadrul căruia invitaţii vor asculta diverse momente muzicale compuse de Ada Milea pentru spectacole de teatru.

Noaptea va continua tot cu muzică, de la ora 23:00 fiind programat un concert susţinut de Maria Răducanu, care se va afla pentru prima oară pe scena Teatrului Naţional Cluj-Napoca.

Momentul de închidere al evenimentului va fi deja tradiţionalul moment de Stand-up comedy cu Dragoş Pop. Spectacolul prezentat în acest an, "Instalatorul", va avea loc între orele 24:00 şi 01:00.

Pe toată durata Nopţii Porţilor Deschise, parterul teatrului va găzdui expoziţia de modă "Fashion Expo - Enter the Void", realizat de Ovidiu Pop, absolvent al Universităţi de Artă şi Design din Cluj Napoca, al Institutului Francez de Modă de la Paris şi membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici.

„Colecţia este o concretizare a multiplelor mele preocupări în domeniul artistic. Ea exprimă credinţa că designerul este un artist complet şi complex, care poate sintetiza şi desăvârşii experienţe artistice din domenii considerate diferite, dar care sunt, în realitate, conexe, pictura şi designul vestimentar", a declarat Pop.

Tot la parter, va putea fi vizitată expoziţia cu vânzare coordonată de Asociaţia Derzelas, Târg de Crăciun, cu obiecte realizate de copii cu dizabilităţi, dar şi un mic târg de bijuterii hand-made.

Nu în ultimul rând, în foaierul de la etajul II, Caricaturi la Carnet vor realiza caricaturi la cerere, iar în foaierul de la ultimul etaj al teatrului, perticipanţii se vor putea relaxa la Cafeneaua Doamna T.

Comenteaza