Noaptea în care actorii Naționalului clujean și-au dat masca jos FOTO/VIDEO

Noaptea în care actorii Naționalului clujean și-au dat masca jos FOTO/VIDEO
Teatrul Național Cluj-Napoca și-a deschis porțile sâmbătă seara pentru mii de clujeni. Publicul a putut asista gratuit la spectacole, concerte, recitaluri și un workshop de machiaj teatral cu actriţa Melania Ursu. Cel mai gustat moment al serii a fost sesiunea de întrebări și răspunsuri cu actorii Miriam Cuibus, Elena Ivanca, Ionuţ Caras şi Cristian Grosu.

Clujenii s-au înghesuit să-i cunoască la scenă deschisă pe câțiva dintre cei mai activi și apreciați actori ai Teatrului Național, sala mare de spectacole fiind plină până la refuz. La fel și în loje. În spatele miilor de ochi curioși s-au aflat în special tineri, lucru demn de apreciat pentru o sâmbătă seara, dar și familii cu copii și persoane vârstnice, dornice să afle impresiile actorilor despre teatrul de atunci și cel de acum.

La rândul lor, actorii Miriam Cuibus, Elena Ivanca, Ionuţ Caras şi Cristian Grosu au stat așezați pe scaune în centrul scenei gata să-i cunoască pe cei din spatele aplauzelor de la final de reprezentanție. Eleganți, dar calzi; profesioniști, dar relaxanți, protagoniștii dialogului au transpus discuția de o oră și jumătate într-o cafenea imaginară. Astfel, cei prezenți au putut să-și satisfacă curiozitățile fără emoții.

Printre primele întrebări s-a numărat un subiect recurent în mintea spectatorilor, deși aseară sala de spectacole era "plină-ochi": "Credeți în posibilitatea ca Teatrul să se închidă?". Cel care s-a încumetat să răspundă a fost Ionuț Caras: "Teatrul nu se poate închide. Se poate închide clădirea, dar Teatrul nu. Se întâmplă ceva de zece ani de când tot vin aici că indiferent ce aș păți înainte, în momentul în care intru în Teatru toate problemele dispar". "Teatrul nu are cum să se închidă atâta timp cât va exista un actor pe lumea asta", a spus și Miriam Cuibus, iar Cristian Grosu a anticipat o altă întrebare și a completat: "Mie mi-ar plăcea să fac tot actorie, dar poate alt gen de actorie. Mi-ar fi plăcut să fiu preot".

Următoarea întrebare s-a referit la cât de mult se poate identifica un actor cu un personaj și dacă dintre cei prezenți pe scenă ar accepta vreunul să joace un personaj fidel personalității reale. "Există o diferență între noi și personaje, dar la capăt de drum am fost toate aceste personaje. M-am confruntat cu probleme existențiale pe parcursul unor piese, dar diferența între actor și personaj e esențială", a spus Elena Ivacan. Caras a fost ceva mai explicit: "Nici eu nu știu cine sunt cu adevărat de la cap la coadă, dar aș refua un personaj care îi seamănă prea mult eului meu edăvărat. În personaje poți găsi și părți care te reprezintă antitetic, unori starea dintr-un spectacol persistă o vreme și în viața reală, dar încerc să scap cât mai repede de ea". 

Actorii au mai răspuns curiozităților publicului privind cele mai „amuzante" accidente scenice de care au avut parte, iar actrița Miriam Cuibus a povestit momentul în care și-a tăiat din greșeală venele în timpul spectacolului Marat/Sade de Peter Weiss, în care o interpreta pe „nebuna" Charlotte Corday: "Vă dați seama că și medicii de pe ambulanță au înțeles că o actriță și-a tăiat venele pe scenă".

Seria de întrebări s-a încheiat cu două curiozități venite din partea unor prichindei de 8, respectiv 10 ani: "Cum ați ajunși actori?" și "Ce modele aveți sau ați avut în meseria asta?". Atât Grosu, cât și Caras au povestit că au luat contact cu teatrul încă de la o vârstă fragedă. "Eram cam de vârsta ta și trebuia să joc rolul unui lup într-o serbare la școală. Tata mi-a făcut o mască, la care a cam uitat să-i facă găuri pentru ochi și când a venit rândul meu să ies în față și să spun poezia, m-am împiedicat și am căzut lat cât eram de lung. Lumea a râs", a relatat Ionuț Caras, în timp ce colegul lui de scenă spune că obișnuia încă de pe la 6 ani să-și facă jucării din ghemurile bunicii, mai exact personaje pe care le distribuia în piese imaginare.

În ceea ce privește modelele pe care le urmează, actorii Naționalului clujean s-au codit să dea un răspuns exact: "oamenii buni", a răspuns Ivanca, Miriam Cuibus a mărturisit că a schimbat mai multe modele de-alungul vieții, iar Grosu a relatat o povestioară în care personaj principal este un învățător, care după orele de la școală, merge la acasa la un copil bolnav și olog și-l învață carte.

Publicul le-a mulțumit celor patru actori cu ropote de aplauze pentru sinceritate, iar Grosu le-a replicat că "cei din sală au mai mare nevoie de aplauze decât distribuția de pe scenă", ba mai mult a încheiat conversația într-o notă ironică "Nu am înețeles niciodată de ce se aplaudă cânt aterizează un avion".

Teatrul Naţional Cluj-Napoca a organizat sâmbătă, 14 decembrie, între orele 19:00 - 01:00, cea de-a doua ediţie a Nopţii Porţilor Deschise.

Programul evenimentului a inclus

19:00-19:30, foaier rang II stânga

DECLARAŢIE de Tudor Muşatescu (fragmente) - one-woman show cu Elena Ivanca

19:30-20:30, foaier rang II dreapta

WORKSHOP DE MACHIAJ TEATRAL cu actriţa Melania Ursu

20:30-21:15, foaier rang II stânga

SESIUNE DE ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI cu actori ai Teatrului Naţional: Miriam Cuibus, Elena Ivanca, Ionuţ Caras şi Cristian Grosu

21:15-21:45, foaier rang II dreapta

VOTAŢI PARTIDUL NEHALIŢILOR, one-man show cu Ruslan Bârlea

22:00-22:30, Sala mare

CONCERT DE COLINDE cu Ioan Bocşa şi Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească „Icoane"

22:30-23:00, Sala mare

RECITAL intrumental susţinut de Q QUARTET

23:00-23:30, Sala mare

CONCERT ANDA IOSIP (voce), CĂTĂLIN POP (chitară), OANA POP (efecte)

23:30-00:00, Sala mare

CÂNTECE DE IARNĂ PENTRU TOATE ANOTIMPURILE (fragmente), spectacol-concert de Ada Milea

00:00 - 01:00, Sala mare

CONCURSUL CU PREMII „URSULEŢUL DE AUR", Stand-up comedy cu Dragoş Pop

 

 

Comenteaza