Muzica de cvartet animă centrul oraşului la sfârşitul lui august. Trei zile pline de emoţii pentru melomanii clujeni

Muzica de cvartet animă centrul oraşului la sfârşitul lui august. Trei zile pline de emoţii pentru melomanii clujeni
Cea de-a doua ediţie a primului festival dedicat în totalitate cvartetelor de coarde din ţară, Quartfest, va avea loc între 28 şi 30 august. Timp de trei zile, iubitorii muzicii de calitate se vor putea bucura, în aer liber, de concertele unor artişti apreciaţi atât în ţară, cât şi în străinătate.

Urechile melomanilor clujeni care vor alege să îşi petreacă serile la Casino-ul din Parcul Central vor fi gâdilate în fiecare zi de la ora 19:00 de recitalurile savuroase ce vor fi susţinute de nouă cvartete apreciate la nivel internaţional.

În faţa publicului îndrăgostit de muzica clasică şi de jazz vor concerta Grazioso Quartet, Arpeggione Quartet, Four Seasons, Eufonia String Quartet, Artes Quartet, Napocensis, Vates Quartet, Chromatic Quartet şi Rua Quartet.

Evenimentul, organizat de Asociaţia Teatrul Imposibil, a fost iniţiat anul trecut ca o metodă de promovare a unui gen muzical extrem de iubit în lume, pentru care au compus nume ca Luigi Boccherini, Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart sau Ludwig van Beethoven.

Prima ediție QuartFest  a adus pe pontonul din Iulius Parc aproximativ 1500 de clujeni, care au avut parte de o experiență unică în țara noastră.

În principiu, orice combinaţie de patru instrumente cu coarde poate fi numită „cvartet de coarde". Cu toate acestea, în practică, termenul se referă la un grup format din două viori, o violă și un violoncel. Vioara I cântă linia melodică în registrul de note înalte, iar vioara a II-a cântă în armonie notele joase.

Acest standard pentru cvartetul de coarde este considerat ca fiind cel mai important în muzica de cameră, motiv pentru care au fost scrise lucrări de majoritatea marilor compozitori de la sfârsitul secolului al XVIII-lea și de cei care au urmat. Compoziția pentru un cvartet de coarde este formată de obicei din patru părți (mișcări), având la un nivel mai larg o structură asemănătoare cu cea a unei sonate.

Comenteaza