Monografia Operei clujene, publicată după 12 ani de încercări

Monografia Operei clujene, publicată după 12 ani de încercări

 O monografie dedicată primilor 40 de ani din istoria Operei Naţionale Române din Cluj va fi lansată duminică, între primele două acte ale reprezentaţiei “Forţa destinului”, care începe la ora 18.30.

 

Volumul “Opera Română din Cluj. 1919-1959” este prima parte a unui studiu care acoperă anii 1919-1999. Monografia a fost scrisă de muzicologul Octavian Cosma (foto), preşedintele Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, şi publicat de Editura Charmides din Bistriţa. Octavian Cosma este unul dintre cei mai apreciaţi muzicologi români. A studiat la Academia de Muzică din Cluj, unde şi-a susţinut şi doctoratul, în 1972. în prezent, este profesor al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. A publicat numeroase volume de muzicologie, între care “Opera românească”, “Oedipul enescian” sau ampla monografie “Hronicul muzicii româneşti”, în nouă volume. Octavian Cosma a primit Premiul Academiei Române şi mai multe decoraţii de stat.

 

“Am realizat monografia Operei din Cluj pentru că am frecventat această instituţie timp de mulţi ani, am avut colegi care erau solişti acolo şi cred că Opera clujeană are nevoie de marcarea activităţii ei”, a declarat Octavian Cosma pentru ZIUA de CLUJ. Autorul a dezvăluit că proiectul său a fost finalizat în urmă cu 12 ani, însă nu a putut fi publicat din lipsa fondurilor. “împreună cu Petre Sbârcea (fost director al Operei - n. red.) am umblat pe la bănci şi autorităţi, fără succes însă. Acum, Gavril Ţărmure, editorul cărţii, a obţinut bani de la Uniunea Interpreţilor, şi aşa a apărut primul volum. Sper să se găsească bani şi pentru al doilea, care acoperă perioada 1960-1999”, a adăugat Cosma.

 

 Muzicologul consideră că Opera clujeană a fost “furnizorul” de talente al operei din România. “La Opera din Cluj au activat personalităţi de marcă, precum tenorul Constantin Pavel, care s-a mutat la Bucureşti şi a devenit regizorul de operă numărul 1 din România. Celebrul tenor Traian Grozăvescu, celebru în toată lumea, s-a lansat tot la Cluj”, a precizat Octavian Cosma.

 

“A fost iniţiativa domnului Cosma şi e binevenită, mai ales că am avut o stagiune aniversară”, crede directorul Operei Române, Rareş Trifan. “E prima monografie a Operei care acoperă perioada 1960-1999”, a mai spus el. Opera Română din Cluj a fost înfiinţată în 1919, odată cu Teatrul Naţional, cu care împarte sediul monumental din Piaţa Avram Iancu. Printre personalităţile care au condus-o se numără compozitorul Tiberiu Brediceanu, baritonul Dimitrie Popovici-Bayreuth sau dirijorul Egisto Tango.

 

Comenteaza