Mobilizare generală pentru Untold: Autobuze non-stop, parcări suplimentare, spital de campanie și sute de forțe de ordine la datorie

Mobilizare generală pentru Untold: Autobuze non-stop, parcări suplimentare, spital de campanie și sute de forțe de ordine la datorie
Mai sunt doar trei zile până la cel mai așteptat eveniment al anului la Cluj-Napoca: Untold Festival (30 iulie – 2 august 2015). Organizatorii proiectului major al programului Cluj Capitală Europeană a Tineretului 2015 și autoritățile locale și județene au stat de vorbă, luni, cu reprezentanții mass- media prin intermediul cărora le-au transmis atât festivalierilor, cât și clujenilor toate detaliile legate de organizarea și buna desfășurare a evenimentului.

Cum se modifică traficul rutier

Untold pune importante restricții de circulație în oraș, în perioada 28 iulie - 4 august 2015: Splaiul Independenței va fi, parțial, închis traficului rutier, iar tramvaiele vor circula după un program special.
"Splaiul Independenței va fi închis circulației auto de la podul Garibaldi până la intersecția cu podul Napoca, din 28 iulie, de la ora 23.30 până în 4 august, la ora 4.30, cu excepțai tramvaielor. Acestea din urmă vor circula normal miercuri, 29 iulie, dar vineri, în 30 iulie vor circula doar de la ora 5 dimineața, la ora 18, după care vor fi înlocuite cu autobuze. Vineri, 31 iulie, tramvaiele vor circula doar până la ora 17, iar sâmbătă și duminică nu vor circula deloc. În toată această perioadă în care tramvaiele nu vor circula, vor fi înlocuite cu autobuze care vor urma traseul podul Garibaldi - strada Dragalina - Horea - Piața Gării", a explicat edilul Emil Boc.

6 linii de autobuz cu program non-stop și 3 parcări de 6.000 de locuri

La Untold sunt așteptați peste 300.000 de participanți, locurile de cazare pe o rază de 40 de kilometri în jurul orașului fiind ocupate în proporție de 100%. Pentru a facilita transportul festivalierilor de la locul de cazare la scene și retur, dar și pentru a evita ambuteiajele în trafic, municipalitatea pune la dispoziția acestora, pe timpul weekendului, 6 linii de transport în comun cu program non-stop.

"Este vorba despre linia 6 (Mănăștur -Mărăști), care va circula din 15 în 15 minute până la 3 dimineața, după care din 10 în 10 minute până la 5 dimineța, cu mențiunea că, dacă va fi nevoie, numărul autobuzelor poate fi suplimentat. Apoi, linia 25 (Mănăștur - Gheorgheni), 46 (Centru -Zorilor), 30 (Grigorescu - Mărăști), 36 (Centru - Oser) și o linie metropolitană - M21 (Mănăștur - Florești). Biletele de noapte pot fi cumpărate de la șoferi, iar în rest de la chioșcurile Companiei de Transport Public, unele vor fi deschise chiar și după ora 23, cât și prin SMS sau aplicație wallet. Se pot cumpăra și abonamente pentru toate liniile: de 1 săptămână - 41 de lei, 3 zile - 20 de lei și 1 zi - 12 lei", a punctat Boc.

Pentru festivalierii care vin la Cluj cu propriile mașini sunt disponibile 6.000 de locuri de parcare la Sun-Cora, Expo Transilvania, în campingul Palacsay și la Oser. "Sâmbăta acesta nu se va ține târgul de vechituri de la Oser, acolo vom amenaja o parcare pentru participanții la Untold. De acolo, ei vor putea veni în oraș cu mijloacele de transport în comun ce vor circula pe linia specială 36. Prețul parcării este de 10 lei/autoturism. Vor mai fi funcționale, în regim normal, și parking-urile Leul și Mărăști. Vreau să le transmit celor ce nu sunt din Cluj să circule cât mai mult cu mijloacele de transport în comun pentru a nu bloca traficul rutier în oraș, iar pe clujeni îi rog să folosească rute alterntive, prin Zorilor sau Făget", a mai spus primarul Clujului.

Parcul central, închis pe jumătate. Activiștii se gândesc la proteste

Accesul publicului neplătitor de bilet la Untold va fi intezis în două treimi din parcul central, lucru care a stârnit nemulțumire în special în rândul activiștilor de mediu. Aceștia iau în calcul organizarea unor proteste față de decizia autorităților locale de a îngrădi accesul clujenilor în spațiul public. "Lucrul acesta este, scurt şi simplu spus, inadmisibil. După mizeria de acum un an cu concertul Billy Idol, avem de-a face acum cu o porcărie şi mai mare. E, în primul rând, o chestiune de principiu. Am spus-o şi o repet, nu înţeleg să fiu împiedicat să trec pe o anumită stradă sau printr-o piaţă/ un parc public pentru că nişte şmecheri s-au gândit să facă bani grei", scrie Dumitru Cornel Vâlcu, pe Facebook.

Boc spune că va fi închisă aleea principală și zonele din preajma clădirilor Casino și UAD, foișorul de lângă lac, terenurile de sport și zona cu aparate de gimnastică fiind în continuare la dispoziția clujenilor. În parc vor exista 2 scene Untold - The Forest și The Sound of Town, dar și terase și baruri. De asemenea, poarta principală de acces la festival va fi amplasată la intrarea dinspre Opera Maghiară. "Oamenii trebuie să aibă posibilitatea să fie evacuați dacă evenimentul o cere. Sunt 50.000 de oameni zilnic, e nevoie de o zonă de securitate. Restricțiile au caracter ultra-temporal și doar parțial restricționează circulația. Le cer scuze clujenilor pentru inconveniențe și îi rog să înțeleagă aceste restricții. Până la urmă, acest festival va îmbunătăți imaginea orașului nostru și va pune Clujul pe harta europeană și chiar mondială a evenimentelor de acest calibru. Nu în ultimul rând, prin consum, va ajuta economia locală".

Spital de campanie în perimetrul Untold

Șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj, Ion Moldovan, a declarat că un spital de campanie va fi instalat între Sala Polivalentă și Cluj Arena, aici fiind în permanență prezenți medici și asistente de la UPU, paramedici de la UMF care sunt și voluntari SMURD și ofițeri și subofițeri ai ISU.
"Probabil vor fi foarte multe persoane care vor necesita îngrijiri medicale și nu dorim să blocăm UPU. Apoi, accesul spre spital se desfășoară cu greutate în această perioadă și ne-am gândit că avem posibilitatea de a acționa pe loc. Dacă este necesar un transfer la spital, avem la dispoziție ambulanțe și autospeciale. În această acțiune vor fi implicate circa 120 de persoane de la ISU, UPU și SMURD".
Pe perioada festivalului vor exista și puncte de prim ajutor, în parcul central, plus în Sala Polivalentă și Cluj Arena.

Sute de polițiști și jandarmi la datorie

Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Cluj, Poliția Locală și Gruparea Mobilă de Jandarmi vor lucra împreună pentru a asigura buna desfășurare a festivalului. "Se va acționa pe linia combaterii și prevenirii criminalității, a infracțiunilor de natură economică și rutieră și se va asigura ordinea și liniștea publică. De asemenea, vor fi prezenți cei de la Antidrog. Zilnic, pe teren vor fi prezenți 400 de polițiști și circa 300 de jandarmi. Concediile de odihnă au fost sistate în această perioadă", au transmis reprezentanții legii.

Untold Festival va vea loc în perioda 31 iulie - 2 august 2015 la Cluj-Napoca. Peste 170 de artiști, între care , Avici, Armin van Buuren, David Guetta, Dimitri Vegas & Like Mike, vor cânta pe cele 8 scene ale evenimentului: Cluj Arena (1), Sala Polivalentă (2), Parcul Central (2), Piața Unirii (1), Strand Sun (1) și Euphoria Music Hall (1).

"Vom avea 8 scene și 3 DJ spots. Scena principală, cea de pe Cluj Arena, va avea 18 metri înălțime și 80 metri lățime; pe partea de producție și suntem colaborăm cu echipe de profesioniști din Olanda și UK. La scena din Unirii accesul publicului va fi gratuit. Vom avea sute de camioane cu echipamente pentru partea de logistică, 700 de toalete și circa 300 de metri liniari de baruri în zona principală a festivalului. În total, sunt așteptați aproximativ 300.000 de participanți, cu un flux de 50.000 de oameni zilnic în zona principală. Vor veni oameni chiar și din Mexic, Canada, Australia, Japonia sau Noua Zeelandă", au declarat organizatorii Untold.

Pe lângă concerte, pe timpul zilei, festivalierii vor putea participa la activități sportive și culturale sau târguri de produse bio și de fashion.

Festivalul are un buget estimat de 18 milioane lei, adică aproape 4 milioane de euro. Primăria Cluj-Napoca a alocat pentru acest eveniment, de la bugetul local, suma de 1.8 milioane de lei, adică aproximativ 400.000 de euro.

 

Comenteaza