Marele artist Jörg Widmann, în triplă ipostază la Festivalul Mozart

Marele artist Jörg Widmann, în triplă ipostază la Festivalul Mozart
Iubitorii muzicii clasice, în special cei ce îl apreciază pe marele compozitor, Mozart, se pot bucura, începând cu acest weekend de concerte unul şi unul, susţinute de artişti români şi de peste hotare, în cadrul Festivalului Mozart 2014.

 

Pe parcursul unei săptămâni, cea de a XXIV-a ediţie a Festivalului Mozart se va desfăşura la Cluj-Napoca între 5 şi 12 decembrie 2014. Melomanii clujeni se vor putea delecta din nou cu muzică de cea mai bună calitate, în interpretări de excepţie.

La Auditorium Maximum al Universităţii Babeş Bolyai şi în Studioul de Concerte al Academiei de Muzică Gheorghe Dima vor avea loc concerte simfonice şi camerale în care vor putea fi audiaţi interpreţi renumiţi alături de tineri artişti deja îndrăgiţi de publicul meloman: dirijorul Ferenc Gábor (Berlin), soprana Laura Tătulescu (München), Cvartetul Arcadia, pianistele Anca Lupu (Frakfurt am Main), Silvia Sbârciu şi Aurelia Vişovan, violonistul Francesco Ionaşcu.

Oaspetele de onoare al ediţiei 2014 este muzicianul german Jörg Widmann, personalitate de anvergură internaţională, care în concertul de deschidere va apărea în triplă ipostază - de dirijor, solist clarinetist şi compozitor. Prima zi a festivalului debutează cu o lucrare compusă de Jörg Widmann pe care o va dirija, după care trece la rolul de clarinetist într-un concert de Mozart şi continuă cu Simfonia 41 compusă de Mozart.

„Widmann a mai cântat cu Filarmonica din Cluj, când el se afla în calitate de dirijor. Dânsul s-a înţeles foarte bine cu cei din orchestră şi acesta a fost unul dintre principalele motive pentru care l-am rechemat la Cluj. El este un muzician extrem de celebru în întreaga lume, un superstar aş putea spune, şi suntem foarte bucuroşi că a acceptat invitaţia noastră. Chiar azi era la repetiţii şi s-a arătat extrem de încântat de felul în care poate să comunice cu orchestra de aici, şi la fel şi cei din orchestră erau foarte bucuroşi că pot lucra atât de bine împreună cu artistul", a spus Adriana Bera, directorul festivalului.

Deşi este tânăr, este un specialist al clarinetului, fiind în acelaşi timp un compozitor desăvârşit, care acum îşi începe şi cariera de dirijor. Nu lipseşte nici concursul de interpretare care în acest an este dedicat tinerilor pianişti care doresc să pătrundă tainele interpretării muzicii lui Mozart. Tinerii laureaţi ai concursului de interpretare care se desfăşoară în cadrul festivalului, au început să se afirme pe scene din ţară şi din străinătate, fiind la rândul lor invitaţi ai festivalului - cântăreţii Marius Budoiu, Iulia Merca, Cozmin Sime, cvartetul Arcadia.

Nici cei mici nu sunt lăsaţi deoparte. Aceştia sunt invitaţi în 6 decembrie să petreacă o seară muzicală în compania lui Moş Nicolae, într-o Poveste de iarnă. De asemenea, muzicienii - interpreţi şi teoreticieni - care doresc să abordeze muzica lui Mozart dintr-o perspectivă analitică, sunt aşteptaţi la Academia de Muzică, la Simpozionul din 10 decembrie.

În ediţiile desfăşurate până acum, în care s-au interpretat peste 180 de lucrări mozartiene, o treime din creaţia compozitorului, unele dintre acestea în primă audiţie în România. Festivalul s-a bucurat de prezenţa unor artişti de primă mărime, nume importante ale scenelor de concert din Europa şi SUA, printre care Robert D. Levin, Malcolm Bilson (SUA), Jaap Schröder (Olanda), Tamás Vásáry, György Vashegyi (Ungaria), Sheila Arnold, Dirk Schultheis, Münchner Klaviertrio, Ferenc Gábor (Germania), Cordelia Höfer, cvartetul Schubert (Austria), Mika Eichenholz, Cvartetul Lysell (Suedia). Alături de ei au apărut artişti români de prestigiu, ca dirijorii Horia Andreescu, Emil Simon, soliştii Dana Borşan, Viniciu Moroianu, Gabriel Croitoru, cvartetele Voces, Transilvan şi Ad Libitum, Romanian Piano Trio.

Comenteaza