Manasia, convocat la Tribuna: "sunt tratat ca un nebun!" FOTO

Manasia, convocat la Tribuna:
Poetul Ştefan Manasia, redactor la revista Tribuna şi un reprezentant al federaţiei sindicale din care face parte şi scriitorul s-au prezentat astăzi în faţa unei comisii de disciplină convocate de managerul revistei publicaţiei, Mircea Arman.

Cei doi au ieşit după doar câteva minute şi au acuzat o atitudine ostilă a managerului, care i-ar fi jignit.

"Sunt tratat ca un nebun", spune Manasia. "Încep să cred că tot ce se întâmplă la Tribuna este o afacere politică".

Manasia, angajat ca redactor la revista Tribuna, se află la a doua convocare în faţa comisiei de disciplină, de această dată pentru că nu ar fi obţinut cinci abonamente pentru revistă şi că nu ar fi prezentat un raport de activitate. Anterior, el fusese chemat în faţa unei comisii după ce a publicat un articol critic la adresa revistei, într-o altă publicaţie. O altă acuză care i se aduce este că a lipsit trei ore de la serviciu, fiind la târgul de carte Gaudeamus, fără să aibă aprobarea scrisă a conducerii. "Eu sunt angajat ca redactor, nu ca agent sau merceolog. Din câte ştiu eu revista are acoperite aceste domenii", a spus Manasia.

Managerul revistei, Mircea Arman, a transmis, prin intermediul unei subalterne, că nu doreşte să discute cu presa. Cealaltă persoană prezentă în faţa comisiei alături de Manasia, Dumitru Cernea, e secretar general al federaţiei naţionale a lucrătorilor din administraţie, la care e afiliat şi sindicatul Consiliului Judeţean, instituţie căreia îi e subordonată revista. "E un om cu care nu poţi să porţi un dialog. De când lucrez în administraţie, de 23 de ani, nu am mai întâlnit o asemenea atitudine", spune el.

Tehnoredactorul revistei, Virgil Mleşniţă, prezent alături de corector în comisia în faţa căreia s-au înfăţişat cei doi, a menţionat că el şi colegul său nu sunt "cozi de topor", cum au fost numiţi în presă, ci că doar asistă şi confirmă faptul că discuţia a avut loc, fără să aibă o altfel de poziţie.

UPDATE Manasia a specificat că o decizie în privinţa revistei va trebui luată de Comisia de Cultură a Consiliului Judeţean, respectiv de preşedintele forului: "Să o închidă direct, să o privatizeze, altfel ne batem joc", a menţionat Manasia. El a mai adăugat că la învestirea în funcţie Arman ar fi declarat că dacă în două luni nu va îmbunătăţi evident managementul revistei, inclusiv prin mărirea tirajului, este dispus să plece, însă deşi tirajul nu a crescut la cifra scontată managerul nu a dat înapoi.

De amintit că pe holurile revistei Tribuna a fost organizată şi o acţiune de protest în semn de solidaritate cu Ştefan Manasia şi cu ceilalţi redactori de la "Tribuna", participarea fiind însă mai redusă decât la precedentul protest. "Continuăm primul protest întrucât domnul Arman continuă să invoce acest regulament pe care nu ştim de unde l-a adus. Redactorii de cultură sunt transformaţi în nişte funcţionari publici, cărora li se interzice să îşi comunice opiniile lor, cu privire la naţionalism, spre exemplu, în faţa unor străini. Nu se poate aşa ceva, în Clujul anului 2013", a precizat Francisc Baja, redactor şef al editurii Mega, participant la protest.

"Încercăm să tragem un semnal de alarmă. Ştefan spunea că preşedintele Cj trebuie să-şi ceară scuze a numit un incompetent la conducerea Tribunei. Îmi pare rău că în România secolului XXI se întâmplă aşa ceva, iar în al doilea rând societatea civilă nu reuşeşte să aibă niciun efect", a precizat scriitorul Mihai Mateiu.

"Nu ne-am întâlnit cu ei. Acolo se fac manifestări în timpul programului. Eu o să văd ce s-a întâmplat şi astăzi. O să primesc probabil şi un raport de la managerul de acolo. Cred că este un substrat de indisciplină acolo", a precizat Horea Uioreanu, preşedintele CJ Cluj, instituţie în subordinea căreia se află revista Tribuna.

Situaţie tensionată

Amintim, un alt protest, mai amplu decât cel de marţi, a avut loc recent pe holurile revistei Tribuna. Redactorii revistei, cărora li s-au alăturat şi alte personalităţi din cultura clujeană, sunt nemulţumiţi de modul în care gestionează revista şi relaţia cu angajaţii noul manager al publicaţiei, Mircea Arman. Redactorii revistei au adresat şi un memoriu Consiliului Judeţean Cluj, în care au precizat că o petiţie de protest la adresa managerului revistei, după i-a denigrat public, într-un interviu din Cotidianul, pe Nicolae Manolescu şi pe profesorii Ion Vlad şi Ion Pop, a fost semnată de 500 de perosnalităţi din domeniul cultural, din ţară şi străinătate, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Ioan-Aurel Pop, retrăgându-se din Consiliul COnsultativ al revistei şi semnând petiţia.

 

Comenteaza