Lungmetraj clujean, prezentat în premieră mondială la Berlin VIDEO

Lungmetraj clujean, prezentat în premieră mondială la Berlin VIDEO
Cel mai recent film regizat de clujeanul Tudor Giurgiu va avea premiera mondială în cadrul celei de-a 65-a ediții a prestigiosului Festivalul Internațional de la Berlin.

Inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, lungmetrajul "De ce eu?", acesta va fi prezentat în secțiunea "Panorama Special", dedicată celor mai importante premiere din cinematografulul independent și producțiilor americane de anvergură.

Pe 11 februarie, la ora locală 20:00, regizorul și o parte din echipă vor participa la proiecția de gală de la Kino International, după care se vor întâlni cu jurnaliștii străini, în cadrul unei conferințe de presă transmise online.

Filmul reprezintă cea de-a doua selecție a regizorului la Festivalul de la Berlin, după "Legături bolnăvicioase", lungmetraj proiectat în 2006. Printre producțiile prezentate în Panorama în ultimii ani se află titluri multi-premiate, precum "The Act of Killing", desemnat drept cel mai bun documentar la Premiile Academiei Europene de Film, sau "The Broken Circle Breakdown", ambele nominalizate la Oscar.

În ţară, "De ce eu?" va fi lansat în cinematografe pe 27 februarie. Thriller-ul politic este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui alt procuror, Alexandru Lele, suspectat de luare de mită, fals, uz de fals și sustragere de documente. Ancheta are, însă, implicaţii la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate.

„Un film inspirat dintr-o realitate atât de puternică poate fi făcut într-o mie de feluri. Pe mine, însă, mă interesează strict demontarea mecanismelor prin care un om puternic, la propriu și la figurat, ajunge în doar 20 de zile să-și ia viața. Ce mecanisme, ce resorturi interne se declanșează în momentul în care descoperi că tot sistemul pentru care ai lucrat și în care te-ai format e corupt și putred din temelii? E, practic, un film despre dezintegrarea rapidă a unui om care alege să lupte, din interior, împotriva sistemului", a declarat Giurgiu.

Protagonist este Emilian Oprea, actor la Teatrul Maria Filotti din Brăila, aflat la primul său rol principal într-un lungmetraj de cinema. Distribuția este întregită de actorii Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreția Mandric, Sore Mihalache, Ionuț Caras și Virgil Ogășanu.

Cea de-a 65-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unul dintre cele mai importante evenimente de gen din industrie, se va desfăşura între 5 şi 15 februarie.

Comenteaza