Lara Fabian, despre concertul de la Cluj-Napoca: "Va fi mai mult decât o dată în calendarul turneului meu. Voi lega o prietenie cu publicul" (INTERVIU)

Lara Fabian, despre concertul de la Cluj-Napoca:
Cântăreaţa belgiană Lara Fabian își va prezenta noul album "Ma vie dans la tienne" la Cluj-Napoca, în cadrul unui concert ce va avea loc miercuri, 20 aprilie, la Sala Polivalentă. Melodiile noului disc, dedicate fiicei, soțului și celei mai bune prietene, marchează întoarcerea la originile muzicale ale artistei, între balade romantice și cântece pop care îi pun vocea extraordinară în valoare.


Albumul, la realizarea căruia Lara Fabian a colaborat cu compozitorul David Gategno (care a lucrat cu Céline Dion, Louane, Nolwenn Leroy) și Elodie Hesme (Florent Pagny), include și două versiuni ale piesei "Quand je ne chante pas'' care nu au fost niciodată redate publicului.


Reporterii ZIUA de CLUJ au stat de vorbă cu interpreta hiturilor "J'taime" și "Je suis malade", piese ce nu vor lipsi din repertoriul concertului de la Cluj-Napoca. Redăm, mai jos, interviul integral:

Ai mai concertat în România, la București, în 2012 și în 2014. Ai reușit să vizitezi orașul? Cu ce impresie ai plecat din țara noastră?

Lara Fabian: Da, am avut ocazia să concertez în România de câteva ori până acum. Simt că este o relație, o conexiune specială între mine și publicul român. Și nu spun acest lucru în fiecare țară unde susțin concerte. Pun aceste sentimente pe seama faptului că sunt o artistă ce cântă în limba franceză și care are o mamă italiancă.

Rădăcinile latine comune fac ca fiecare concert susținut în România să se transforme într-o vizită la rude apropiate. De asemenea, ador bucatele voastre tradiționale. Ciorbele și sarmalele. Dar oamenii sunt cei ce mă fac să mă simt ca acasă.

 

Te-ai gândit vreodată să te retragi din industria muzicală?

Din industrie, da, însă nu voi renunța niciodată să fac muzică. Este parte din mine. Am crescut în acest mediu, toată lumea din familia mea cântă cu diverse ocazii. Muzica m-a ales pe mine și nu invers. Dacă mă văd făcând altceva? Da, sigur. Viața nu înseamnă o singură profesie.

Indiferent de ce s-ar întâmpla, muzica va face întotdeauna parte din viața mea chiar dacă asta înseamnă să cânt doar alături de soțul și fiica mea în bucătăria noastră. Dar fiți siguri că nu voi renunța deocamdată să scriu, să compun, să cânt. Lucrez deja la un  nou album, iar turneul internațional se află abia la început.

 

Sentimentele sunt mai puternice când interpretezi cântece în limba franceză, cunoscută ca limba oficială a iubirii? Sau e la fel și în engleză?

Fiecare limbă are farmecul ei. "Je t'aime" nu ar avea aceeași încărcătură emoțională cântată în limba engleză. O piesă precum "Caruso" nu ar fi potrivită pentru nici o altă limbă decât italiana; ba mai mult, pentru nici un alt dialect decât cel napoletan.

Iar "I Will Love Again" e clar anglo-saxonă. Sunt convinsă că există cântece în limba română, piese puternice, care te fac să zâmbești sau să plângi și care nu ar fi la fel cântate într-o altă limbă. Ar fi ca o femeie frumoasă cu o perucă nepotrivită.

 

Ce părere ai despre Eurovizionul de astăzi?

După cum cred că știi, am participat la Eurovizion când aveam 19 ani și m-am clasat pe locul patru. Competiția a evoluat de atunci, este un show impresionant în ziua de astăzi. Dar rămâne o oportunitate unică pentru ca europenii să asculte muzică de pe tot cuprinsul continentului. Când altcândva să avem șansa să ascultăm o piesă în lituaniană, portugheză sau chiar în română?

Iubesc acest concurs și-și merită notorietatea, aceea de a fi show-ul muzical cu cea mai mare audiență din lume. Nu trebuie să ne placă toată cântecele din concurs, nu văd o problemă. Vreau să profit de ocazie și să transmit toată susținerea mea către Amir, reprezentantul Franței din acest an, și Laurei Tesoro din Belgia. Și, de asemenea, succes lui Ovidiu Anton. Balada rock interpretată de artistul român este foarte puternică. Mi-au plăcut reprezentanții României din ultimii ani, "De la capăt" (Voltaj - 2015, n. red.) a fost o piesă bună cu subiect emoționant.


Știu că ultimul tău album este unul foarte personal. Ce le poți spune clujenilor despre acest material discografic?

Da, "Ma vie dans la tienne" are o poveste specială. Include cântece dedicate prietenei mele cele mai bune, mamei mele, soțului mei, familiei mele. Însumează povești personale, dar în care oricine se poate regăsi. Sunt asemeni unor cărți poștale pe care oricine le poate trimite părinților, prietenilor, copiilor. Cântece de iubire, dar moderne din punct de vedere al sound-ului.

 

Sper că te vei simți bine la Cluj-Napoca și că publicul te va convinge să revii aici. Ai un mesaj pentru fanii tăi înainte de concert?

Este primul concert pe care îl voi susține în Cluj-Napoca și va fi mai mult decât o dată în calendarul turneului meu. Timp de două ore, prin muzica mea, voi face cunoștință și voi lega o prietenie cu clujenii.


Cerințe speciale ale artistei pentru concertul de la Cluj-Napoca

Lara Fabian le-a cerut organizatorilor concertului să-i pregătească în spatele scenei brânzeturi franțuzești, cafea și vin premium, biscuiți, apă, lapte, fresh-uri și foarte multe fructe. De altfel, pe timpul șederii sale în Cluj artista va mânca doar preparate pregătite special pentru pentru ea și pentru echipa ei.

Meniul cântăreței va include carne de pui fragedă cu ulei de măsline și mirodenii, dar și paste italiene de diferite tipuri. În echipa Larei Fabian există oameni din întreaga lume, cu gusturi diferite, astfel încât meniul va include și mâncare vegetariană sau tradiționalul kosher.

Concertul de la Cluj-Napoca face parte din turneul internațional "Un soir autour du monde". Acesta include și un show la București, în  22 aprilie. Biletele costă între 139 și 330 de lei.

În anul 1991, Lara Fabian înregistra primul ei album; acum a ajuns la 17. Albumul de debut, numit chiar "Lara Fabian", a primit discul de platină în mai puţin de două săptămâni, având vânzări de peste 1 milion de exemplare. Succesul artistei e cunoscut în întreaga lume pentru cele 11 albume cu disc de platină, şi un album cu trei discuri de platină - cea mai bună voce feminină, cea mai bună melodie şi cele mai multe înregistrări vândute în Europa.

Ea s-a născut în 9 ianuarie 1970, în Belgia, fiind unicul copil al cuplului Luisa si Pierre. Artista cântă în italiană (mama sa este italiancă), spaniolă, portugheză, rusă, germană, ebraică, greacă şi a deţinut mereu poziţii înalte în topurile de muzică franceze. Este des comparată cu canadianca Celine Dion. De altfel, şi Lara Fabian a ales să locuiască în Canada, din tinereţe.

Comenteaza