"La Cluj mă simt ca acasă"

Nu a fost trimis, ci a ales să vină în România. S-a documentat şi a învăţat limba română înainte să-şi înceapă mandatul. În doi ani a vizitat toate judeţele ţării şi a reuşit să pună bazele unor proiecte ce ar fi trebuit să cadă în sarcina marilor politicieni autohtoni. Este vorba despre Ambasadorul Franţei în România, Phillipe Gustin.

Diplomatul francez se află la final de mandat, iar astăzi este prezent la Cluj, la aniversarea a 10 ani de activitate a Consiliului Civic Local.

La adresa Clujului are doar cuvinte de laudă. Oraş european, multiculturalism şi multilingvism sunt cuvinte recurente în discursul diplomatului francez.

"Am vizitat Clujul de foarte multe ori, pentru că este o mare capitală regională. Am avut şansa să trăiesc în Germania, Ungaria, Austria şi în ultimii doi ani în România. Clujul este o sinteză, un rezumat al acestor experienţe. E de ajuns să mă plimb pe străzi şi să simt că sunt într-un oraş european, multicultural. Aici mă simt ca acasă. De asemenea, mă simt onorat că aici este un climat bogat de colaborare între Franţa şi România. Suntem reprezentaţi în societatea civilă de un Consol Onorific, de o comunitate de afaceri, de directorul Institutului Francez şi nu în ultimul rând de peste 1.000 de studenţi. Pierdeţi un ambasador, dar câştigaţi un prieten", a declarat Excelenţa Sa, Phillipe Gustin.

La eveniment a fost prezent şi primarul Clujului, Emil Boc, care a ţinut să puncteze că diplomatul francez a reuşit să facă pentru România ce nu a reuşit să facă el din postura de prim-ministru.

"Excelenţa Sa, Phillipe Gustin, s-a implicat cu sufletul în proiectele pe care le-a dezvoltat în România. A convocat o întâlnire cu reprezentanţii supermarket-urilor şi i-a convins să nu mai importe mere din Polonia, ci să comercializeze merele noastre. A reuşit să facă mai multe decât am făcut eu ca prim-ministru. De asemenea, am fost impresionat de mesajul pe care l-a transmit tinerilor funcţionari publici: e nevoie de o nouă clasă de funcţionari, cu o altă mentalitate, aceasta fiind sigura soluţie de a eradica corupţia încă din rândul celor mai mici poziţii. E de amintit şi că a susţinut aderarea României la spaţiul Schengen, în planul etapizat", a spus Boc.

La finalul evenimentului, Emil Boc i-a înmânat Ambasadorului Franţei în România o diplomă de excelenţă.

În cadrul şederii la Cluj, Phillipe Gustin se va întâlni şi cu reprezentanți ai mai multor ONG-uri locale, va urmări un meci demonstrativ al echipei francofone de rugby, pe Cluj Arena şi va vizita Institutul Francez și Fabrica de pensule.

Comenteaza