Juriul TIFF 2017: "Politicienii ar trebui să ţină cont de cinema-ul românesc, lumea se uită la România şi o aplaudă"

Juriul TIFF 2017:
"În 10-15 ani, Clujul poate deveni un important centru de producţie de film", a spus preşedintele TIFF, Tudor Giurgiu, în deschiderea ediţiei din 2017 a festivalului de film clujean, an în care a debutat un foarte ambiţios program destinat profesioniştilor din cinematografie.

Ideea este întărită de prezenţa la TIFF 2017 a numeroşilor producători şi regizori din toată lumea, în special din Europa. Până şi conferinţa de presă cu juriul competiţiei TIFF - format din Clotilde Courau (actriţă Franţa), Elizabeth Karlsen (producător UK), Geoff Andrew (critic de film UK), Muhi Andras (producător Ungaria) şi Marian Crişan (regizor România) - s-a concentrat pe reuşitele şi pontenţialul cinematografiei româneşti. 

"Cinema-ul românesc este unul dintre cele mai interesante din lume. Uneori țările trec printr-o perioadă bună însă, în ultimul deceniu sau poate şi mai bine, România a făcut filme extraordinare cu resurse puţine. A câştigat o sumedenie de premii. A avut 3 filme la Cannes anul trecut. Filmul "Sieranevada", în regia lui Cristi Puiu, în opinia mea, a fost cel mai bun anul trecut, iar anul acesta fără discuție, Ana mon amour. Ceea ce îmi place, cred, la cinematografia românească este faptul că vorbește despre realitatea vieților noastre. România, faci lucruri grozave!", a spus Geoff Andrew. Cuvinte de laudă la adresa cinematografiei autohtone a avut şi Muhi Andras, pentru care Clujul este a doua casă. A lucrat cu doi regizori româno-ungari care locuiesc în Cluj şi este în contact şi cu Cristi Puiu sau producătoarea Anca Solomon: "Am fost şi profesor invitat la Universitatea Sapientia". 

Pentru ca industria să prospere şi să fie un adevărat motor economic s-a discutat şi despre sprijinul financiar pe care Guvernul României ar trebui să şi-il asume; în discuţie aducându-se vorba şi despre importanța modificării legii cinematografiei care să creeze mai ușor posibilități de finanțare pentru cineaști, dar și pentru echipele de producție.

"Politicienii ar trebui să ţină cont de reuşitele cinemtografiei româneşti din ultimii 12 ani pentru că lumea se uită la România şi o aplaudă. O naţiune mică, cu resurse limitate, a reuşit să facă filme grozave. Presupunem că mai sunt multe de descoperit", a puncat Geoff Andrew. "Talent există, aveţi echipe tehnice, aveţi naratori-povestitori. Soluția pentru a încuraja producția de film ține de reglementările legislative, Film Tax Rebate este un exemplu, aveţi exemplul Ungariei", este de părere şi Elizabeth Karlsen. Ba mai mult, actriţei Clotilde Courau i-ar surâde un proiect românesc. "TIFF este foarte bun pentru oraș prin deschiderea multor oportunități pentru cineaști. Festivalurile se organizează și în acest scop. Mi-ar plăcea să vin în Cluj, să stau șase-șapte săptămâni, să stau la discuții cu regizori, cu studenți de la cinematografie și să facem planuri. Cu siguranță ar da roate toate aceste întâlniri. Singurul meu regret este că nu am ajuns să-l cunosc pe Cristi Puiu, mi-ar plăcea să lucrez cu el". 

Vorbind din propria experienţă, regizorul Marian Crişan, spune că se poate face film chiar şi în condiţiile date. El a reuşit în ultimii şapte ani să toarne trei lungmetraje: "E despre entuziasmul tău de a face filmul, nu despre bani. Poți deja filma în Cluj, multe filme se filmează în Transilvania, inclusiv filme internaționale. Cienema-ul e deja aici. Dar, da! Legislaţia trebuie modificată. Din câte am înţeles, în curând vom avea parte de un fond regional de film aici în Transilvania. Nu vor fi sume fabuloase, dar un ajutor binevenit de pornire". Mai multe despre fondul de film puteţi citi AICI. 

Juriu TIFF 2017

Marian Crişan 

Născut în 1976 la Salonta, vestul României, Marian a obținut Licența în Regie de Film și TV la UNATC București în 1999. A regizat mai multe scurtmetraje, câștigând premiul Palme d'Or pentru Cel mai bun Scurtmetraj la Festivalul de Film de la Cannes în 2008, cu Megatron.

În 2010, primul său lungmetraj, Morgen, a câștigat Premiul Special al Juriului la cea de-a 63-a ediție a Festivalului de Film de la Locarno. În 2012, al doilea lungmetraj, Rocker, a avut premiera la cea de-a 60-a ediție a Fetsivalului Internațional de Film de la San Sebastian. În 2015, Orizont a fost selectat în competiția Tallin Black Nights. În 2016, a regizat mini-seria TV Valea Mută pentru HBO Europe.

Geoff Andrew

Geoff este scriitor, lector, selecționer pentru BFI Southbank, Londra, și consultant de selecţie pentru Festivalul de Film de la Londra. În prezent scrie frecvent pentru publicația Sight & Sound şi a fost mulți ani editor pentru secțiunea de film a revistei Time Out.

Cărțile sale despre cinema includ, printre altele, studii despre trilogia Trei culori a lui Krzysztof Kieślowski, Nicholas Ray și despre regizorii americani independenți. A contribuit la numeroase antologii de film și abordează subiecte diverse pe geoffandrew.com.

A făcut parte din juriile festivalurilor de film de la Cannes, Istanbul, Torino, Sarajevo, Morelia, Bruxelles și Londra. Este cadru didactic la National Film and Television School și la London Film School. În 2009, guvernul francez i-a acordat titlul de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor.

Elizabeth Karlsen

Elizabeth a pus bazele casei de producție Number 9 Films împreună cu Stephen Woolley, în 2002. Cea mai recentă producție este Their Finest, în regia lui Lone Scherfig, și The Limehouse Golem, regizată de Juan Carlos Medina. Ambele filme au avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Toronto, unde au fost primite cu entuziasm, şi vor fi lansate în cinematografe anul acesta. În 2015 Number 9 Films a produs Carol, o adaptare premiată a romanului scris de Patricia Highsmith, în regia lui Todd Haynes, și a coprodus Tinereţe, în regia lui Paolo Sorrentino. Elizabeth lucrează acum la post-producția peliculei On Chesil Beach, o adaptare a celui mai bine vândut roman al lui Ian McEwan, cu Saoirse Ronan în rolul principal.

Elizabeth este membru în consiliul de administraţie al EM Media şi al festivalului de la Edinburgh şi a prezidat Women in Film and TV UK.

Clotilde Courau

Clotilde s-a născut pe 3 aprilie 1969, în Levallois-Perret, Hauts-de-Seine. Mereu atrasă de actorie, și-a făcut debutul în teatru în 1989, în Avarul lui Molière. Un an mai târziu a primit primul rol într-o producție de film, în Le petit criminel, regizat de Jacques Doillon, rol care i-a adus nominalizarea pentru premiul Tânără Speranţă Feminină la gala César și premiul Actrița Europeană a Anului la Premiile Academiei Europene de Film în 1991.

Actriţă cu o impresionantă carieră în film, teatru și televiziune, a interpretat peste 60 de roluri, trecând cu uşurinţă de la cinema-ul de autor la comedia de public. În 2007 a devenit Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor. În onoarea ei, TIFF programează proiecția filmului lui Philippe Garrel În umbra femeilor.

Muhi Andras

András a absolvit universitatea Eötvös Loránd în 1980. După ce a fost jurist şi apoi director la compania siderurgică Csepel, în 2000 înfiinţează compania de producţie Inforg Studio. De atunci a lucrat ca producător, acumulând o filmografie de peste 25 de lungmetraje, 100 de scurtmetraje, 80 de documentare şi 15 animaţii. Multe dintre aceste filme au fost selectate la festivaluri prestigioase de pe întreg globul.

Cea mai recentă producţie a sa, Despre trup şi suflet, în regia lui Ildikó Enyedi, a câştigat Ursul de Aur la Berlin anul acesta. Filmul va avea premiera românească la TIFF, în secţiunea Supernova, înainte de a fi distribuit în cinematografele din ţară la sfârşitul lui iunie.

Competiția TIFF 2017: adevăr sau provocare în 12 de titluri dintre care 8 debuturi

Competiția TIFF, dedicată exclusiv regizorilor aflați la primul sau al doilea film, este în 2017 o veritabilă zonă de conflict: povești pe muchie de cuțit, inspirate de evenimente reale sau experiențe personale, situații provocatoare și abordări temerare, fabule morale nuanțate sau extreme, semnate de regizori care își asumă riscuri și despre care, cu siguranță, se va mai auzi. Dintre cele 12 titluri care concurează pentru Trofeul Transilvania, 8 sunt debuturi.

Tărâmul binecuvântat/ God's Own Country

Familia mea fericită/ My Happy Familly

Teren de joacă/ Playground

Tărâmul celor mici/ Land of the Little People

Piatră pe inimă/ Heartstone

Delfinii înoată spre est/ Las Toninas Van Al Este

Vremea crizantemelor/ Chrysantemums Time

Gloria/ Glory

Simularea/ Simulation

Regele fără un ochi/ El Rey Borni

Tortura/Houds of love

Zeus/Zeus

Gala de închidere a ediţiei din 2017 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc sâmbătă, 10 iunie, începând cu ora 19.00, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca.Alain Delon va primi premiul pentru întreaga carieră la TIFF 2017, iar actrița Tora Vasilescu va fi distinsă cu premiul de Excelență la TIFF 2017.

Comenteaza